Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

NOĆ MUZEJA U MUZEJU AFRIČKE UMETNOSTI
POVRATAK AFRICI!

Subota, 16. maj 2009., od 18 h do 02 h
Nastup reggae benda IRIE FM u 22h.

Uhvatite ponoćni voz za Afriku – posetite Muzej afričke umetnosti u Noći muzeja 2009 i potražite afričke korene reggae muzike u autentičnom izrazu afričkog umetnika.

Reggae je motivisan potragom za afričkim identitetom kao odraz težnje za povratkom Africi, domovini robova sa Jamajke. Ideja pobune i oživljavanja svega onoga što je činilo autentičnu «afričkost» našla je kreativni izraz ne samo u rege muzici, već u brojnim drugim muzičkim oblicima, vizuelnim i scenskim umetnostima koji su nezaobilazan deo popularne kulture.

Noćno razgledanje stalne postavke Muzeja i tematske izložbe Mvana hiti: više od lutke je poziv na otkrivanje dela tradicionalnog afričkog nasleđa: maski, figura predaka, fetiša, kultnih i magijskih, ukrasnih i upotrebnih predmeta. U svojevrsnom pan-afričkom kontekstu klasična afrička umetnost izložena u Muzeju prepoznaje se kao izraz celokupnog afričkog identiteta.

Centralni događaj Noći muzeja 2009 je nastup reggae benda IRIE FM u 22h. Ova desetočlana muzička grupa će svojom kreativnošću, originalnošću i entuzijazmom, predstaviti novi album Cool Youths Rule the Roots! u alternativnom, za ovu priliku posebno osvetljenom prostoru kupole Muzeja afričke umetnosti.

Ideja i slogan Povratak Africi - centralni motiv rastafarijanizma i reggae-a, izražavali su želju za povratkom afričkim korenima, buđenje identiteta i traganju za inspiracijom u afričkom tradicionalnom umetničkom izrazu. Ovaj muzički pravac utemeljen u afričkom nasleđu, pokrenut u afričkoj dijaspori karipskog regiona, prihvaćen je i postao veoma popularan u Africi. Rege se danas uveliko sluša širom Afrike, zemlje kojoj su stihovi i ritmovi posvećeni.

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network