Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Predmeti svakodnevne upotrebe

Zbirka predmeta svakodnevne upotrebe Muzeja afričke umetnosti, raznovrsna je i prema upotrebi i prema materijalu. Kućni inventar tradicionalnog afričkog domaćinstva uključivao je pre svega predmete sa jasnom praktičnom namenom, a za izradu su korišćeni materijali nađeni u neposrednoj blizini mesta stanovanja.

Afrička tikva je jedna od najstarijih i najrasprostranjenijih biljnih vrsta na afričkom kontinentu čija se praktična vrednost i postojanost potvrđuje i danas. Afrička tikva se uzgaja i obrađuje relativno lako, što je dovelo do toga da se afrički kalabaš – bilo u svom prirodnom obliku ili sa eventualnim doradama – koristi za izradu čitavog spektra predmeta za svakodnevnu upotrebu, kao što su: posude za hranu ili vodu, kašike, šolje, flaše, korita za kupanje deteta ili kolevke, ali i kao zvečke i rezonatorske kutije za različite muzičke instrumenate. U Zapadnoj Africi posude od kalabaša su se tradicionalno ukrašavale tehnikom pirogravire sa apstraktnim motivima ili, pak, motivima životinja koje su se vezivale za mitove i verovanja. Na primer, kod naroda Dogon u Maliju, uobičajene su zvečke i manje posude od polovine kalabaša, na kojima je pirograviran motiv zmije kao simbol plodnosti. S druge strane, mladi pastiri u narodu Masaji, u Istočnoj Africi, nosili su okrepljujući napitak u izduženim kalabaš-flašama dok su pratili svoja stada. Ove masajske kalabaš-flaše često su imale kožne naramke i bile dodatno ukrašavane perlicama i kauri školjkama.

Kašike od drveta, naročito one koje se mogu naći u tradiciji naroda Dan i Gere iz Obale Slonovače i Liberije, poseban su primer ukidanja jasne granice između svakodnevne, odnosno ritualne upotrebe jednog predmeta. Naime, kod naroda Dan, posebne drvene kašike čije su drške izrađene u obliku donjeg dela ljudskog tela, koristile su samo žene poštovane kao posebno darežljive i gostoprimljive, i to za serviranje pirinča pri ceremonijalnim gozbama.

U predmete svakodnevne upotrebe mogu se ubrojati i postolja za glavu, češljevi, košare, podmetači, motike, teralice za muve, vrše za hvatanje ribe, i dr.

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.