Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Edukacija i animacija

Nedelja u MAU

Program „Nedelja u MAU“ organizuje se za pojedinačne i porodične posete u terminu nedeljom od 11 do 13 časova i podrazumeva paralelne programe KUSTOSKIH VOĐENJA (za odrasle) kroz muzejske postavke i RADIONICE ZA DECU (uzrasta 4-12 godina). Nije potrebno prijavljivanje unapred.

Pojedinačna karta (za svakog posetioca) iznosi: 200 dinara

 

Nedeljom od 11 do 13č

Kreativna radionica za decu:
„Društvena igra šisima: inspiracija prirodom iz regiona Velikih jezera“

ŠisimaU okviru pratećeg programa tematske izložbe MAU “Poetika svakodnevice: Instagramiranje života u Istočnoj Africi” biće priređena edukativno-kreativna radionica za decu “Društvena igra šisima: inspiracija prirodom iz regiona Velikih jezera” svake nedelje od 11 do 13 časova. Šisima je apstraktna igra strategije na osnovima matematičkih principa, slična svetski poznatoj igri „ho“. Šisima u prevodu znači „izvor vode“ ili „vodena površina“ i nastala je u Keniji tako što su ljudi posmatrali kretanje vodenih insekata – imbalavali, iznad jezera i reka. Sama tabla za igru predstavlja vodu, a kamenčići, odnosno pioni kojima se igra – leteće insekte. Šisima se igra u dvoje, brzo se uči, ali i zahteva brze poteze i strateško razmišljanje.

Pre nego što učesnici radionice odigraju svoje prve partije šisime, upoznaće prirodne i kulturne odlike oblasti Velikih jezera koja zahvata deo Kenije i drugih zemalja istočne Afrike. Zatim će bojama ukrasiti podlogu na kojoj su iscrtana polja za igru šisima, stvarajući tako zamišljeni pejsaž za let imbalavalija – i igra može da počne!

 

 

Nedeljom od 11 do 13č

Javno vođenje kroz tematsku izložbu:
„Poetika svakodnevice: Instagramiranje života u Istočnoj Africi“

Poetika svakodneviceFotografi Edvard Ešvalu, Nema Džodi Ngelime, Ester Rut Mbabazi, Samir Saču i Sara Vaisva, prvi put izlažu u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. Neki od njih su profesionalni fotografi sa dugogodišnjim iskustvom i međunarodnim priznanjima, dok pojedini tek grade svoju karijeru na polju fotografije. Bez obzira na to, svi su već stekli status „influensera" u svojim virtuelnim i realnim zajednicama.

Kroz izložbu „Poetika svakodnevice“ želeli smo da predstavimo fotografe koji koriste mobilne telefone i Instagram platformu kao produžetak svojih ruku, misli i osećanja.

Instagram je za njih sredstvo kojim pokušavaju da prenesu svoje viđenje sveta, odnosno svet kakvim ga vide i žive kroz svoje svakodnevice, putovanja, ali i poslovne zadatke koji ih dovode u interakcije s najrazličitijim mestima i ljudima.

Opširnije o izložbi i pratećim programima...