Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Afro festival


Afro festival je kulturna manifestacija koja se jednom godišnje organizuje u Muzeju afričke umetnosti, i predstavlja jedinstven program, kako u našoj zemlji tako i u širem regionu. Otkad je ustanovljen 1997. godine ovaj program je postao prepoznatljiv po atmosferi istinske kosmopolitske svečanosti. Festival naglašava poštovanje raznovrsnosti kultura i prezentaciju kulturnog nasleđa, kao način kojim se promoviše multikulturalnost u današnjem svetu.

Uz učešće stručnjaka, predavača, profesora, studenata, prijatelja Muzeja organizuju se izložbe i predavanja, projekcije slajdova i filmskog materijala o umetnosti i kulturama Afrike, muzičke, plesne i likovne radionice, kao i javna vođenja kroz Muzej.

Pečat čitavoj manifestaciji daje bogata muzička ponuda, što odslikava važnost uloge koja se tradicionalno pripisuje muzici kao neodvojivom delu života u Africi. Među gostima i izvođačima Afro festivala se nalaze zvezde svetske muzike: Stela Rambisai Ćiveše, svetski poznata umetnica na mbiri iz Zimbabvea, Habib Koate i grupa Bamada, world music umetnici iz Malija, grupa Verški da Koreški, koja u oblasti svetske muzike (world music) spaja indijski i afrički zvuk, zatim Tunde Komolafe, izvođač tradicionalnih plesova iz Nigerije, kao i Kemo Sundiulu Sisoko, muzičar na tradicionalnim instrumentima iz Senegala.

Najznačajniji dan Festivala je Durbar, i ima značenje «Festival festivala», dan prijateljstva, muzike i plesa. Uz učešće afričkih ambasada u Beogradu, u prijatnom eksterijeru – u bašti Muzeja, ovaj dan slavi afričku muziku, ples, umetnost i zanate. Posetioci se upoznaju sa bogatstvom afričkog sveta kroz simbole kao što su kente iz Gane, kasai velvet u Kongu, djelaba i kaftan sa severa Afrike, egipatske raznobojne arabeske, indigo tkanine iz Gvineje, štampani tekstil iz Angole, kao i putem priča i legendi o herojima i ratnicima, mitova o postanku sveta u davna vremena. Uz ljubaznu podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu posetiocima se pruža mogućnost da uživaju u kulinarskim specijalitetima iz različitih krajeva Afrike. Posebno aranžirani štandovi sa predmetima umetničke i zanatske proizvodnje, tkaninama, nakitom, berberskim tepisima, doprinose duhu festivala koji na nezaboravan način dočarava kulturnu riznicu Afrike.

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.