Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

AFRO FESTIVAL 2014

20-22. JUN

Afro festival je višednevna kulturna manifestacija koja se jednom godišnje održava u beogradskom Muzeju afričke umetnosti. Festival naglašava poštovanje raznolikosti kultura i prezentaciju kulturnog nasleđa kao način promovisanja multikulturalnosti u današnjem svetu. Uz učešće predavača i stručnjaka iz oblasti afričkih studija, kao i afričkih i lokalnih umetnika, studenata i prijatelja Muzeja, organizuju se izložbe i predavanja, muzičke i likovne radionice, koncerti, kao i javna vođenja kroz stalnu postavku i tematsku izložbu.

 
PETAK 20. jun

ulaz: besplatan

PRAKTIKUM
Tematska vođenja studenata kroz Stalnu postavku
17h
„Kreiranje tradicionalnog afričkog identiteta,’egzotizam’ i ’primitivizam’ u kontekstu aktuelne muzejske postavke”, Ivana Dimić, studentkinja arheologije
20h
„Ritam života i muzika Zapadne Afrike“, Marija Tešanović, studentkinja istorije umetnosti

U saradnji sa Centrom za razvoj karijere Filozofskog fakulteta, Muzej afričke umetnosti organizovao je program prakse za studente završnih godina Filozofskog fakulteta u Beogradu. Studenti su dva meseca vredno radili na svojim temama, kako na sadržajnosti vođenja, tako i interesantnim načinima prezentacije. Svaki student donosi drugačije viđenje stalne postavke Muzeja afričke umetnosti. Studenti će voditi posetioce kroz stalnu postavku i dočarati im Afriku iz 9 različitih perspektiva!

18h
Program: KONTEKSTI I REPREZENTACIJE
Uređuje: A. Sladojević

U nastavku dešavanja u okviru programa „Konteksti i reprezentacije“, autorke Ane Sladojević, Muzej afričke umetnosti i dalje je u fokusu teorijske analize, kroz promišljanje odnosa kolonijalnog, anti-kolonijalnog i postkolonijalnog diskursa. Razgovor se vodi na samoj postavci Muzeja koja datira iz 1977. godine, kao forma muzejske samorefleksije kojom se prostor Muzeja otvara i izlaže različitim gledištima i tumačenjima, imajući u vidu specifične okolnosti njegovog nastanka, kao i promene koje su se u svetskim okvirima odigrale u reprezentacijama afričkih umetnosti tokom poslednjih tridesetak godina.

Razgovor u okviru programa Konteksti i reprezentacije:
Savremene umetničke i kustoske prakse kao vid samorefleksije u MAU

Učestvuju:
dr Dejan Sretenović, kustos Centra za vizuelnu kulturu MSUB, Narcisa Knežević Šijan, direktorka MAU, dr Ana Sladojević, autorka koncepcije programa i moderatorka razgovora.

Koordinatorka programa: Emilia Epštajn, MA, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 
SUBOTA 21. jun

ulaz: 100 dinara

10-18h
AFRIČKI BAZAR
Prodajna izložba umetničkih i zanataskih predmeta

Afrički bazar je popularna manifestacija Muzeja afričke umetnosti koja promoviše likovnu i primenjenu umetnost afričkog kontinenta. Zamišljena je kao prodajna izložba umetničkih i zanatskih predmeta: maski, skulptura u kamenu i drvetu, rukom pravljenih i bojenih tkanina, slika, batika, nakita i dekorativnih predmeta za enterijer.

 
PRAKTIKUM
Tematska vođenja studenata kroz Stalnu postavku
11h
„Između dva Zapada – Uticaj afričke umetnosti na umetnost Zapadne Evrope”, Ana Srdić, studentkinja istorije umetnosti
13h
„Pogled na Zapadnu Afriku kroz mitove, religije i rituale“, Bojana Lulić, studentkinja etnologije i antropologije
16h
„Razotkrivanje položaja žene u umetnostima Zapadne Afrike“, Aleksandra Stefanović, studentkinja sociologije
11-17h
LIKOVNE RADIONICE ZA DECU

NA OBALAMA JEZERA ČAD

Deca će upoznati jedan kutak Afrike gde su nekada „živeli džinovi Sao“, a danas se protiv ćudljivih duhova bore „konjanici Kotoko“, naučiti kako da oblikuju svoje konjanike od gline i naslikati čudesne prizore iz bajki i legendi naroda sa obala jezera Čad.

OBUCIMO AFRIČKU KUĆICU

Predstavićemo bogatu riznicu ukrasa kojima su oslikane kuće širom Afrike, a deca će izabrati svoje omiljene šare, naslikati ih na jednoj ogromnoj tkanini, koja će postati novo, letnje ruho jedne i jedine afričke kućice u Beogradu - koja se nalazi u bašti Muzeja afričke umetnosti!

LAKRDIJAŠ ANANSI I NJEGOVE AVANTURE

Pričaćemo omiljene dečije priče iz Gane u kojima će deca upoznati nove avanture pauka Anansija, njegove dosetke i spletke, učeći ujedno o osnovnim društvenim vrednostima kao što su pravednost i solidarnost, ili cenjenim odlikama poput snalažljivosti, hrabrosti i marljivosti; priče koje su čuli zatim će dočarati crtanjem i bojenjem.

UMETNOST JAMAJKE

U posebnoj radionici biće predstavljene tehnike oblikovanja i obrade gline koje otkrivaju afričke tradicije i novije pristupe u umetnosti Jamajke.

Radionice vode kustosi Muzeja, domaći umetnici i specijalni gosti Ema Ašantide (Gana), dugogodišnji prijatelj i saradnik Muzeja, i vajarka Nevine Salmon (Jamajka).

 
12-18h
MANKALA
Učenje i igranje afričke društvene igre

Mankala je društvena igra misaonog karaktera koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Pravila su jednostavna i brzo se uče, ali ono što nije lako jeste POBEDITI.

 
15h
PUTOPISI IZ AFRIKE
Čedomir Štrbac, Planinka Nina Rajković

Afrika iz pera srpskih putopisaca, nikada ne ostavlja ravnodušnim! U proteklih par godina objavljeno je nekoliko značajnih i interesantnih putopisa koji, svaki na svoj način, nudi čitaocima poseban osvrt na ovaj kontinent. Sela i metropole, prirodne lepote, način života i svakodnevica, sve su to isečci misaonih pejzaža koji se kroz susret sa ljudima urezuju u sećanje putnika.

Pozivamo vas da nam se pridružite u formalnom predstavljanju knjiga i neformalnom razgovoru sa piscima.

Svedočenja: Čedomir Štrbac

Iz mog ugla: Planinka Nina Rajković

 
17h
DODELA NAGRADA
za najbolji dečji crtež sa likovnog konkursa „Afrika u srcu Beograda”
 
NEDELJA 22. jun

ulaz: 100 dinara

10-18h
DURBAR – FESTIVAL FESTIVALA
Durbar se organizuje uz učešće afričkih ambasada u Beogradu

Najznačajniji dan Afro festivala je Durbar: festival festivala – dan prijateljstva, muzike i plesa. Uz učešće afričkih ambasada u Beogradu - u prijatnom eksterijeru, bašti Muzeja - ovaj dan slavi afričku muziku, ples, umetnost i kulturu. Posebno aranžirani štandovi sa predmetima zanatske i suvenirske proizvodnje doprinose duhu festivala koji na nezaboravan način dočarava kulturnu riznicu Afrike. Uz ljubaznu podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu, posetiocima se pruža prilika da uživaju u kulinarskim specijalitetima iz različitih krajeva Afrike. Program Durbar je realizovan u saradnji sa ambasadama Alžira, Angole, Egipta, Gvineje, Konga, Libije, Maroka, Nigerije i Tunisa, kao i konzulatom Jamajke.

 
10-18h
AFRIČKI BAZAR
Prodajna izložba umetničkih i zanataskih predmeta
PRAKTIKUM
Tematska vođenja studenata kroz Stalnu postavku
11h
„Koraci ka odrastanju - obredi inicijacije kod naroda Zapadne Afrike“, Ana Nikolić, studentkinja pedagogije
13h
„Zoomorfni motivi u umetnostima Zapadne Afrike: mitologija i ritualna praksa“, Majda Klaužer, studentkinja etnologije i antropologije
14h
„Pričе iz Zаpаdnе Аfrikе”, Stefan Marković, student istorije
16h
„Tradicionalna muzika Zapadne Afrike”, Milica Kostić, studentkinja sociologije
11-17h
LIKOVNE RADIONICE ZA DECU
12-18h
MANKALA
Učenje i igranje afričke društvene igre
15-18h
KONCERT – REY BENI + salsa

Muzički bend Rey Beny je tročlani sastav, koji čine članovi porodice Martinez: Reinaldo, Reniel i Daineri. Na repertoaru imaju muziku u ritmu salse, reggaetona, bolera i cha cha cha, uz pratnju saksofona i kubanskih udaraljki (güiro i maracas). Atmosferu i doživljaj Kube upotpunjuju atraktivni plesači škole salse koju vodi porodica Martinez.

Kliknite da preuzmete program Afro festivala 2014 (.pdf)

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.