Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Bronzana skulptura

Bronzane skulpture srednjovekovnih umetnika poniklih u narodima zapadne Afrike po svojoj virtuoznosti, tehničkoj savršenosti i dostignućima svedoče o bogatoj i raznovrsnoj umetničkoj tradiciji u tom delu afričkog kontinenta. Počev od najstarijih dosad otkrivenih predmeta livenih u bronzi pomoću komplikovane tehnike izgubljenog voska iz 9 veka u mestu Igbo-Ukvu u Nigeriji, do čuvene beninske umetnosti, začete krajem 15 veka, i skulptura naroda Kameruna, Burkine Faso, Obale Slonovače i drugih zemalja, ostaje neizbrisiv utisak o delima visoke umetničke vrednosti. Pronađeni predmeti govore o tome da njihov nastanak nije bio vezan samo za oltare pojedinih kultova (na primer, skulpture petlova i ovnova u Beninu), već su bili izrađivani i bez ikakave praktične, didaktičke ili kultne namene, dakle kao čisto umetničko delo. I kao što je bio slučaj i drugde u svetu, najčešće su ta dela u skupocenoj bronzi pripadala višim društvenim slojevima – kraljevima i drugim uglednicima, povlašćenog materijalnog i društvenog položaja.

Skulpture najčešće predstavljaju različite životinje (kao što su lav, leopard, pevac, krokodil, antilopa, bik ili ptice) ili ljudske figure sa karakterističnim predmetima kao što su puška, kotarica, lula i drugi. Čuvena je skulptura grada Ife (religiozni i rani politički centar Joruba od 9 do 15 veka) zbog realističkih predstava ljudskih glava, od kojih su mnoge rađene u prirodnoj veličini.

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.