Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Tekuća izložba

 

Izložba u najavi

REFLECT – NAMIBIJA 30 GODINA NAKON OSLOBOĐENJA

REFLECTOtvaranje: 5. novembar 2020. godine

U saradnji sa Nacionalnom umetničkom galerijom Namibije (NAGN) nastala je izložba Reflect – Namibija 30 godina nakon oslobođenja. Na javni poziv NAGN savremeni namibijski umetnici ponudili su svoje reflekse i refleksije povodom tridesetogodišnjice od oslobođenja jedne od poslednjih kolonija na afričkom kontinentu. Usled pandemije koronavirusa, izložbu Reflect predstavljamo nešto kasnije od slavnog datuma – 21. marta, kada je 1990. proglašena nezavisnost nekadašnje Jugozapadne Afrike, a danas Republike Namibije.

Radovi odabrani zajedničkim kustoskim snagama MAU i NAGN referišu na nemački kolonijalizam s početka XX veka i surovi južnoafrički režim i politiku aparthejda koji su usledili. Kulturu sećanja ovi umetnici pomno čuvaju aludirajući svojim radovima na traume izazvane strahovitim ratovima, kolektivne i pojedinačne borbe za ravnopravnost i jednakost, kao i na lična sećanja i priče o životu o Namibiji. Savremeni refleksi u tonu kritike skreću pažnju na teške egzistencijalne uslove, na oštre klasne razlike, na fragilnost savremene namibijske ekonomije i mesto umetnika i ljudi u njoj. U pogledu budućnosti, ovi nam radovi postavljaju pitanja o sudbini retkih životinjskih vrsta, o globalnom zagrevanju, o korupcijskim skandalima, o disfunkcionalnom društvu, a sve to sa jasnom svešću o nelagodnosti namibijske sadašnjice.

Drugim rečima, u okviru ove izložbe predstavljamo vam umetničke reflektore koji na jedinstven način osvetljavaju prošlost, sadašnjost i budućnost Namibije.

Na izložbi predstavljeni su radovi: Sebastijana Namaseba, Fransa Nambinge, Elije Šivuhambe, Titi Kalea Čulumbe, Urte Remert, Kabela Kima Mudizea, Višitue Džiharine, Leonarda Majkla Abrahamsa, Pola Kidoa, Filipusa Šehame, Alfeusa Mvule, Aine Katore i Tabeje Ruben iz !Ikhoba Textile Project-a, Barbare Piron, Mišel Isak, Engelharda Ruanazije, Nangombe Kapande, Rudolfa Sajbeba, Trijanusa Nakalea, Barbare Bolke, Erika Šnaka, Išmaela Šivutea i udruženja Vuda umetnost mermera.

Kustoskinje: Ana Knežević, Dezire Dibasen !Nanuses i Ndenda Šivute

Grafički dizajn i vizuelni identitet: Nikola Radojčić, Isidora Tomić - Braća Burazeri

Izložba će biti otvorena do marta 2021. godine.

*Više detalja o samom otvaranju izložbe 5. novembra – uskoro!

 

REFLECT

 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.