Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Sreda, 28. april, od 11 do 13 časova

U okviru serije javnih TrAIN onlajn događaja, ovaj put direktno iz Muzeja afričke umetnosti, Ana Sladojević govori na temu:

NESVRSTANE ISTORIJE KOLEKCIJA: MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI I MUZEJ JUGOSLAVIJE

ONLAJN DOGAĐAJ

Istorijsko nesvrstavanje je ponovo zadobilo vidljivost, posebno tokom poslednje decenije, kroz projekte u domenu umetnosti i teorije. Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara, kao i Muzej Jugoslavije, oba u Beogradu, imala su centralnu ulogu u nekima od njih, bilo zbog svojih zbirki, ili simboličkog značaja kao mesta sećanja na ideje antikolonijalizma i solidarnosti. Nedavni, odlučniji pozivi za dekolonizaciju nasleđa širom sveta otvaraju još jednu mogućnost da se vrednosti ovih muzeja promisle i reaktuelizuju. Međutim, oni pred muzeje postavljaju i zadatke sveobuhvatnijeg institucionalnog samo-promišljanja, kao i otvorenog kritičkog pristupa kako prošlim tako i sadašnjim praksama u ovim muzejima, uz uvođenje novih metodologija i umrežavanja.

ANA SLADOJEVIĆ je nezavisna kustoskinja i teoretičarka umetnosti i medija. Bavila se muzejima kao kompleksnim predmetima, čiji prethodni diskursi, često upisani unutar različitih neprepoznatih ili „nevidljivih” elemenata, poput „viška” muzejske proizvodnje u formi arhiva, dokumentacije, ili studijskih materijala, utiču na formiranje značenja. Ovim pitanjima je pristupala naročito u kontekstu Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara, i Muzeja Jugoslavije, sa naglaskom na aspekte ovih institucija u vezi sa istorijskim nesvrstavanjem. Učestvovala je u projektima: „Southern Constellations: The Poetics of the Non-Aligned”, Muzej sodobne umetnosti/Moderna Galerija, Ljubljana, Slovenija (2019) / Asia Culture Center, Gvangdžu, Južna Koreja (2020); „Tito u Africi: Slike solidarnosti”, Muzej Jugoslavije (2017) / Pitt Rivers Museum, Oksford (2018) / Wende Museum, Los Anđeles (2019); „NYIMPA KOR NDZIDZI, Čovek ne može opstati sam, (Re)konceptualizacija Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara”, MAU (2017-2018); „Nesvrstani modernizmi”, Muzej savremene umetnosti u Beogradu / Fondacija ERSTE (2011-2016).

Predavanje je na engleskom jeziku, besplatno i otvoreno za sve. Svoje učešće možete prijaviti putem ovog linka.

Fotografije: Izložba „NYIMPA KOR NDZIDZI, Čovek ne može opstati sam,
(Re)konceptualizacija Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara“ (2017).
Kustoskinje: Ana Sladojević i Emilia Epštajn.
Dizajnersko rešenje izložbe: Ivana Bunuševac. Foto: Vladimir Popović.

Istraživački centar 'TrAIN' uz podršku Britanskog društva za estetiku i Udruženja istoričara umetnosti, uspostavio je platformu „Postsocijalizam i umetnost" kroz projekat „Dekolonizacija umetnosti". Projekat se sastoji iz niza specijalizovanih masterklasova poznatih stručnjaka iz ove oblasti koji su deo njihovog akademskog programa, i uključuju Madinu Tlostanovu, Borisa Budena, Maju i Rubena Foksa i Anu Sladojević. Cilj projekta je okupljanje zajednice naučnika i praktičara kroz simpozijume, radionice i čitalačke klubove proistekle iz specijalizovanih tečajeva. Projekat se osvrće na trenutno stanje istočnoevropskog postsocijalističkog nasleđa, njegovu zastupljenost na na Univerzitetu umetnosti u Londonu, kao i na njegov odnos prema izrazito aktuelnom dekolonijalnom diskursu.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network