МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

Среда, 28. април, од 11 до 13 часова

У оквиру серије јавних TrAIN онлајн догађаја, овај пут директно из Музеја афричке уметности, Ана Сладојевић говори на тему:

НЕСВРСТАНЕ ИСТОРИЈЕ КОЛЕКЦИЈА: МУЗЕЈ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ И МУЗЕЈ ЈУГОСЛАВИЈЕ

ОНЛАЈН ДОГАЂАЈ

Историјско несврставање је поново задобило видљивост, посебно током последње деценије, кроз пројекте у домену уметности и теорије. Музеј афричке уметности – збирка Веде и др Здравка Печара, као и Музеј Југославије, оба у Београду, имала су централну улогу у некима од њих, било због својих збирки, или симболичког значаја као места сећања на идеје антиколонијализма и солидарности. Недавни, одлучнији позиви за деколонизацију наслеђа широм света отварају још једну могућност да се вредности ових музеја промисле и реактуелизују. Међутим, они пред музеје постављају и задатке свеобухватнијег институционалног само-промишљања, као и отвореног критичког приступа како прошлим тако и садашњим праксама у овим музејима, уз увођење нових методологија и умрежавања.

АНА СЛАДОЈЕВИЋ је независна кустоскиња и теоретичарка уметности и медија. Бавила се музејима као комплексним предметима, чији претходни дискурси, често уписани унутар различитих непрепознатих или „невидљивих” елемената, попут „вишка” музејске производње у форми архива, документације, или студијских материјала, утичу на формирање значења. Овим питањима је приступала нарочито у контексту Музеја афричке уметности – збирке Веде и др Здравка Печара, и Музеја Југославије, са нагласком на аспекте ових институција у вези са историјским несврставањем. Учествовала је у пројектима: „Southern Constellations: The Poetics of the Non-Aligned”, Muzej sodobne umetnosti/Moderna Galerija, Љубљана, Словенија (2019) / Asia Culture Center, Гвангџу, Јужна Кореја (2020); „Тито у Африци: Слике солидарности”, Музеј Југославије (2017) / Pitt Rivers Museum, Оксфорд (2018) / Wende Museum, Лос Анђелес (2019); „NYIMPA KOR NDZIDZI, Човек не може опстати сам, (Ре)концептуализација Музеја афричке уметности – збирке Веде и др Здравка Печара”, МАУ (2017-2018); „Несврстани модернизми”, Музеј савремене уметности у Београду / Фондација ERSTE (2011-2016).

Предавање је на енглеском језику, бесплатно и отворено за све. Своје учешће можете пријавити путем овог линка.

Фотографије: Изложба „NYIMPA KOR NDZIDZI, Човек не може опстати сам,
(Ре)концептуализација Музеја афричке уметности – збирке Веде и др Здравка Печара“ (2017).
Кустоскиње: Ана Сладојевић и Емилиа Епштајн.
Дизајнерско решење изложбе: Ивана Бунушевац. Фото: Владимир Поповић.

Истраживачки центар 'TrAIN' уз подршку Британског друштва за естетику и Удружења историчара уметности, успоставио је платформу „Постсоцијализам и уметност" кроз пројекат „Деколонизација уметности". Пројекат се састоји из низа специјализованих мастеркласова познатих стручњака из ове области који су део њиховог академског програма, и укључују Мадину Тлостанову, Бориса Будена, Мају и Рубена Фокса и Ану Сладојевић. Циљ пројекта је окупљање заједнице научника и практичара кроз симпозијуме, радионице и читалачке клубове проистекле из специјализованих течајева. Пројекат се осврће на тренутно стање источноевропског постсоцијалистичког наслеђа, његову заступљеност на на Универзитету уметности у Лондону, као и на његов однос према изразито актуелном деколонијалном дискурсу.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network