Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Nedelja, 11. avgust, od 12:00 do 21:00

Piknik u MAU

Piknik u MAU - ReprizaKiša nas je prekinula prošle nedelje i odlučili smo da ponovimo Piknik u Muzeju afričke umetnosti u nedelju, 11. avgusta! Program počinjemo od 12 sati i družimo se sa vama sve do 21. Za muzički program zaduženi su Kišobranci, ulaz u Muzej će biti slobodan, a za šankom vas čekaju Burger House, Kabinet Brewery i Zaokret.

Do the Math pravi muzički uvod i savršenu podlogu za uživanje, dok posle njega DJ pult preuzimaju Igor Jadranin i Andrija Milošević.

Od 16h organizuje se i javno vođenje kroz tematsku izložbu “POD LUPOM │Staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji” sa Nenadom Markovićem, saradnikom Muzeja.

Muzej afričke umetnosti pripremio je i dve edukativno-kreativne radionice za decu: NAPRAVI EGIPATSKE KARTUŠE, od 14 do 15:30h, i IGRAJMO SENET - DREVNU EGIPATSKU IGRU, od 17 do 18:30h.

Aleksandra iz Sunflower Yoga Beograd će odraditi jednu laganu seriju joge u 17h, a za dodatnu rekreaciju učesnika Piknika zadužen je i Marko Mažar iz Boot Camp Serbia, koji će program otvoriti Bootcamp4Kids treningom za mališane u 13, a zatvoriti izazovom u držanju krigli za odrasle u 20 časova.

Ulaz na svaki Piknik je slobodan i ohrabrujemo vas da dođete sa celom porodicom, ljubimcima, loptama, frizbijima i ostalim zezancijama!

Vidimo se u nedelju - ODVEDIMO GRAD U PRIRODU!

 


 

Opširnije o programima MAU tokom Piknika:

 

Nedelja: 11. avgust, od 14 do 15.30 časova

Kreativna radionica za decu:
NAPRAVI EGIPATSKE KARTUŠE

Napravi egipatske kartušeU starom Egiptu su imena kraljeva, kraljica i drugih istaknutih ljudi bila zapisana hijeroglifskim znakovima u posebnim, uokvirenim poljima – kartušima.

Učesnici radionice otkriće hijeroglifske znakove koji odgovaraju slovima njihovog imena i zatim će ih nacrtati i napraviti od papira priveske po uzoru na oblik kartuša.

Na radionici će biti prikazani i primeri najpoznatijih likovih dela drevnog kraljevstva na obali Nila koja su sačuvana u piramidama i hramovima, što će poslužiti kao inspiracija deci da nacrtaju omiljene motive na stranicama jedne male piramide.

 

Nedelja: 11. avgust, od 17 do 18.30 časova

Edukativno-kreativna radionica za decu:
IGRAJMO SENET - DREVNU EGIPATSKU IGRU

Senet radionicaSenet je jedna od najstarijih društvenih igara na svetu i poreklom je iz drevnog Egipta. Naziv igre označava prelaz i dovodi se u vezu sa putovanjem ka dosezanju besmrtnosti i preprekama koje se na tom putu moraju prevazići.

Senet je bio veoma popularna svakodnevna igra među starim Egipćanima i igrala se u mnogobrojnim prilikama. Čest je motiv na primerima staroegipatskog zidnog slikarstva, gde su prikazani članovi porodice koji je igraju, ili pak pojedinac protiv svoje duše ba. Najstariji pronađeni fragmenti tabli i figura datiraju oko 3100. g.p.n.e., a mnogi se čuvaju u muzejima širom sveta.

Učesnici radionice imaće priliku da izrade svoju tablu, pione i nauče pravila ove igre. Zatim će samostalno igrati senet u parovima.

Uzrast: 7+

 

U 16 časova

Javno vođenje kroz tematsku izložbu sa Nenadom Markovićem
POD LUPOM │Staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji

Pod lupomNenad Marković je saradnik na programima Muzeja i jedan je od autora postavke „Pod lupom“.

Marković je diplomirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a trenutno je doktorand na Češkom institutu za egiptologiju Karlovog univerziteta u Pragu. Održao je brojna predavanja, po pozivu, širom Evrope i objavio radove u prestižnim naučnim izdanjima.

Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada, deo je arheološkog tima koji iskopava u Abusiru kod Kaira i sproveo je istraživanja u najznačajnijim svetskim muzejima.

Njegova naučna interesovanja usmerena su ka društvenoj, intelektualnoj i kulturnoj istoriji drevnog Egipta i Bliskog istoka, sa posebnim zanimanjem za doba prvog milenijuma pre nove ere, grčko-rimski Egipat, epigrafiku, papirologiju, percepciju i recepciju Egipta.

 

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network