Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

LIKOVNI KONKURS ZA DECU I MLADE
„Habari za safari?“

Likovni konkurs 2017.Muzej afričke umetnosti organizuje likovni konkurs za decu i mlade na temu „Habari za safari?“ za najbolji crtež učesnika uzrasta od 6 do 18 godina inspirisan tekućim muzejskim izložbama. Tema izabrana za ovogodišnji likovni konkurs MAU „Habari za safari?“ na jeziku svahili označava pitanje „Kako je bilo na putovanju?“. Konkurs je otvoren od 20. marta do 18. juna 2017. godine.

Pozivamo predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, kao i likovne ateljee, kulturne centre i ostale ustanove i udruženja za decu i mlade da zakažu termine za grupnu posetu Muzeju afričke umetnosti i prateću likovnu radionicu „Habari za safari?“. Samo oni radovi koji su nastali u okviru zakazanih termina za grupnu posetu i prateću likovnu radionicu u Muzeju učestvuju na konkursu. Likovni konkurs MAU za najbolji crtež traje u periodu od 20. marta do 18. juna 2017. godine.

Najuspešniji crteži biće predstavljeni 1. i 2. jula na izložbi radova učesnika likovnog konkursa u okviru godišnje manifestacije „Afro festival 2017“ koja se održava u bašti Muzeja afričke umetnosti. Autore najuspešnijih radova očekuju specijalne nagrade.

KAKO UČESTVOVATI?

Posetom Muzeju afričke umetnosti deca i mladi imaju priliku da vide aktuelne tematske izložbe i stalnu postavku „Tradicionalna umetnost zapadne Afrike“ i da, uz razgovor sa kustosima, otkriju verovanja, priče, običaje i savremene odlike kultura različitih naroda Afrike. Tokom obilaska izložbi upoznaće bogatstvo stilova i značenja afričkih umetničkih izraza, a zatim će na likovnoj radionici u prostoru Muzeja nacrtati svoj rad: mogu izdvojiti neki detalj, izabrati određeni predmet ili više predmeta koji će činiti kompoziciju, nacrtati različite motive, dočarati afričku priču ili mit koji su čuli tokom posete Muzeju, prikazati ljude i način života, zamišljeni predeo, zamišljeno putovanje ...

Učešće na Konkursu podrazumeva posetu Muzeju, obilazak izložbi sa ciljem upoznavanja sa umetnošću i kulturama Afrike i likovnu radionicu na kojoj će svako nacrtati crtež na zadatu temu.

Zakažite termine za posetu Muzeju u periodu od 20. marta do 18. juna tekuće godine za grupe predškolaca, osnovaca, srednjoškolaca (grupna poseta podrazumeva od 10 do najviše 50 posetilaca u jednom terminu). Pri zakazivanju, potrebno je navesti broj dece/mladih u grupi, njihov uzrast, naziv škole ili predškolske ustanove, željeni datum i vreme za posetu Muzeju.

o imejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
o telefon: 011/2651-654, 011/2651-269
o kontakt osoba: Marija Ličina, kustos

• Poseta traje približno 120 minuta i obuhata obilazak izložbi i likovnu radionicu.

• Cena ulaznice je 150 dinara. Muzej obezbeđuje materijal za radionicu.

PROPOZICIJE

• Na Konkursu mogu učestvovati grupe dece/mladih, uzrasta od 6 do 18 godina, iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, likovnih ateljea, kulturnih centara i ostalih radionica, klubova, sekcija.
• Radovi moraju biti originalni i rađeni samostalno, nastali isključivo u Muzeju afričke umetnosti tokom organizovane radionice.
• Tehnika:
     o za decu od 6 do 14 godina (predškolci i osnovci): grafitna olovka, voštane boje;
     o za mlade od 14 do 18 godina (srednjoškolci): grafitna olovka, olovke u boji (drvene bojice), flomasteri u boji.
• Crteži ostaju u Muzeju afričke umetnosti i neće se vraćati učesnicima.
• Radove će ocenjivati komisija sastavljena od stručnjaka iz oblasti kulture i umetnosti.

KATEGORIJE I NAGRADE

Muzej će na osnovu odluke žirija odabrati crteže koji će biti predstavljeni 1. i 2. jula na izložbi radova u okviru manifestacije „Afro festival 2017“. Žiri će odabrati i proglasiti najbolje radove učesnika konkursa „Habari za safari?“ iz tri starosne kategorije, za koje će autorima biti dodeljene nagrade:
• najbolji crtež učesnika Konkursa uzrasta od 6 od 10 godina (predškolci i mlađi osnovci),
• najbolji crtež učesnika Konkursa uzrasta od 11 do 14 godina (stariji osnovci),
• najbolji crtež učesnika Konkursa uzrasta od 14 do 18 godina (srednjoškolci).

Učesnici konkursa „Habari za safari?“ upoznaće tokom posete Muzeju stalnu postavku i tematske izložbe na kojima su prikazana različita dela tradicionalne umetnosti zapadne Afrike, kao i muzički instrumenti, predmeti svakodnevne upotrebe, stare fotografije, diplomatski pokloni... Takođe, saznaće da su upravo zahvaljujući jednom dugom putovanju – safariju, nastale vredne zbirke beogradskog Muzeja afričke umetnosti koji ove godine slavi svoj 40. rođendan.

Nakon obilaska izložbi sledi radionica na kojoj će svako imati priliku da crtežom prikaže razmišljanja o raznovrsnim oblicima, značenjima i rezultatima zamišljenog (afričkog) putovanja. Putovanje kao novi susret, kao prilika u kojoj učimo, stvaramo poznanstva, istražujemo predele, upoznajemo kulture... Putnik u svom prtljagu često nosi i uspomene – suvernire koji će doprineti stalnom sećanju na posećeno mesto… Pitanjem „Habari za safari?“ pozivamo učesnike konkursa da likovnim jezikom izraze doživljaj izložbi Muzeja afričke umetnosti ili prikažu neko zamišljeno afričko putovanje.

Više informacija o konkursu potražite ovde (.pdf).

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network