МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Текућа изложба

 

УМЕТНОСТ, УПРКОС СВЕМУ

Савремена афричка уметност из збирке Илије Губића

Уметност, упркос свему23. јун – 8. октобар 2023. године

Кустоскиња изложбе: Александра Гачић

Изложба је отворена у петак, 23. јуна, у 18 часова у Музеју афричке уметности и означила је почетак традиционалне манифестације Афро фестивал, која се ове године одржала 24. и 25. јуна у сарадњи са Министарством за омладину, уметности и спорт Кеније, као и Културним центром Кеније под називом „Кенија – понос Африке!“.

На отварању изложбе присутнима су се обратиле др Марија Алексић, директорка Музеја афричке уметности, и др Ивана Башичевић Антић, директорка Музеја наивне и маргиналне уметности.

Изложба је отворена концертом Музика и плес у покрету, које су извеле музичке и плесне групе из Бурундија, у сарадњи са Музиколошким институтом САНУ, испред којег су говориле др Марија Думнић Вилотијевић и др Марија Маглов.

 

Погледајте фотографије са отварања изложбе:

О ИЗЛОЖБИ

Уметничка продукција афричког континента, црпећи из традиције, али упорно реагујући на савременост, непрестано је била изложена различитим друштвено-историјским околностима и променама. Сам наслов – Уметност, упркос свему, уједно је и окосница изложбе јер инсистира на томе да се афричка уметност и уметници прилагођавају бројним препрекама и ограничењима савременог света, користећи на оригиналне начине језик глобалне уметничке сцене.

Овом изложбом – која се заснива на колекцији архитекте и почасног конзула Србије у Руанди, Илије Губића – јавности се по први пут представљају уметници: Лоренс „Шабу“ Мванги из Кеније, Хусеин Салим из Судана, Малангатана Валенте Нгвења из Мозамбика, Колин Секајуго, др Лилиан Мери Набулиме и Бруно Серункума из Уганде, Ги Карангва Омега, Флориде Мукабагени, Медард Бизимана, Стронг Каракире, Бенџамин Русагара, Кристиан Кинг Дусабе, Исак Ирумва и Брејв „Тангз” Румариза из Руанде.

Сви они могу се окарактерисати као афрополите – уметници са афричког континента или везани за тај културно-историјски простор који у свом естетском изразу ревитализују сопствено културно наслеђе (етничко, традиционално, национално), али на начин и кроз медије које их чине отвореним према тековинама глобалног света. Њихова искуства „афричке” свакодневице надовезују се на редефинисање појма афричког порекла јер су они истовремено и „грађани света” које муче проблеми са којима се сусреће савремено човечанство, попут климатских промена, неједнаких животних стандарда, деловања патријархалног модела живота и невидљивост жена, као и „уобичајене“ егзистенцијалне бриге и др.

Инспирисани животним причама и друштвеним контекстом у којем раде афрички уметници, овом изложбом желимо да пошаљемо поруку да наизглед непремостиве препреке савременог света не успевају да поколебају порив за креативним изражавањем. Штавише, уметници пред нама пажљиво промишљају своју средину и упорно стварају. Идеје њихових радова пркосе геополитичким оквирима и одјекују широм света, а њихове поруке остављају културни печат на глобалној уметничкој сцени.

Уметност не познаје границе, она помера, мења и ствара свет.

Изложбу прати двојезични, српско-енгески каталог са текстовима Илије Губића и ауторке изложбе Александре Гачић, као и интервјуом са Вивалдијем Нгензијем, специјалистом за музејски менаџмент Музеја уметности Руанде.

Поред изложених дела (15 слика, 5 скулптура и 1 ваза) из Губићеве збирке, изложбу прате и краткометражни видео записи настали на основу материјала које је Губић снимио током вишегодишњег боравка у Руанди: „Живот једне слике: Човек са маском” (2021), захваљујући сарадњи са Технолошким факултетом у Новом Саду, открива нам од којег је материјала сачињено једино савремено уметничко дело које је преживело геноцид у Руанди 1994. године, иначе извучено из рушевина уметникове куће; затим видео записи „Бенџамин Русагара” „Кристиан Кинг Дусабе” и „Исак Ирумва” настали 2022. године у сарадњи са филмским продуцентом Бојаном Јошићем, упознају нас са уметничким мисијама младих руандских уметника; као и два видео записа „Посета Музеју уметности Руанде” (2019) и „Женски Њамирамбо Центар” (2018) који у репортажном стилу сведоче о савременој уметничкој сцени и женској свакодневици Руанде.

Прво јавно вођење кроз изложбу одржала је кустоскиња Александра Гачић у недељу 25. јуна у 16 часова у оквиру манифестације Афро фестивал.

Реализацију изложбе помогли су: Министарство културе Републике Србије, Технолошки факултет у Новом Саду, Музеј уметности Руанде и Академија културног наслеђа Руанде Inteco Y’umuco. Посебно се захваљујемо продуценту Бојану Јошићу; уметницима др Лилиан Мери Набулиме и Исаку Ирумви; Бјорну Стерну, менаџеру уметника Колина Секјаугоа; Вирутелном музеју Лусофонији, платформама Satellites of Art и Urban Africans; као и The Melrose Галерији.

Грaфички дизajн и визуeлни идeнтитeт: Никoлa Рaдojчић, Исидoрa Toмић – Браћа Буразери

Фотографија: Влада Поповић

Техничка реализација: Живан Радовановић и Quadrium

Штампа: Мануарта

Током трајања изложбе биће организована јавна вођења и дечије радионице у оквиру редовног програма Недеља у МАУ, као и низ разговора и вођења са Илијом Губићем и гостима (више информација ускоро).

 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.