Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Prošle izložbe

 

SLIKE I SEĆANJA: AFRIČKA TIKVA U ZBIRKAMA MAU

30. novembar 2016. - 15. maj 2017.

Kustos izložbe:

Emilia Epštajn

Katalog izložbe

slike_i_secanja_katalog_naslovna_fi.jpg

O izložbi:

Izložba „Slike i sećanja“ rekreira istorijski trenutak, kao i socijalne i lične motive koji su vodili kreiranju jedne veoma interesantne, a u izvesnoj meri zanemarene zbirke predmeta u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Afrička tikva – kalabaš – je kao predmet svakodnevne upotrebe ostavio duboki otisak u imaginaciji kako putnika, tako i lokalnog stanovništva na afričkom kontinentu. Jedni su izgradili čitavu mrežu metafora i mitova oko ove biljke i predmeta, a putnici ga videli kao neizbežan deo iskustvenog i idejnog „afričkog pejzaža“. Izložba „Slike i sećanja“ prati afričku tikvu kroz zbirke MAU – od predmeta kao što su posude, kašike i muzički instrumenti, do skulptura i predmeta primenjene umetnosti koji reprodukuju kalabaš kao motiv. Ovaj pristup dovodi u pitanje oštru granicu između onoga što se smatra autentično „etnografskim“ naspram suvenirskog predmeta. Potporu izložbenoj scenografiji daju razglednice, fotografije, kao i zanimljive beleške osnivača muzeja, Zdravka i Vede Pečar, iz vremena njihovog boravka u Africi (od pedesetih do ranih osamdesetih godina prošlog veka).

 

Koncept izložbe i autorka kataloga: Emilia Epštajn, kustos MAU

U sredu 30. novembra 2016. u 19č, izložbu su otvorile Aleksandra Momčilović, kustos Muzeja istorije Jugoslavije, i Svetlana Dojčinović, sociološkinja, putnica i fotograf.

 


 

Pogledajte kako je izložba afričkih tikava pod nazivom "Putujući kalabaš" izgledala u Kikindi (oktobra 2016)!

Ukoliko ste zainteresovani za gostovanje izložbe "Putujući kalabaš" i u vašem gradu, javite nam se na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Gostujuću izložbu je moguće planirati od jula 2017. godine.


Foto: V. Popović (Arhiva MAU)

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.