Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Prošle izložbe

 

IBEĐI - DVA PUTA ROĐENI

Skulpture blizanaca naroda Joruba iz zbirke Pavlić

29. decembar 2015 - 19. jun 2016.

Kustos izložbe/dizajn postavke:

Aleksandra Prodanović Bojović

Katalog izložbe

ibedji katalog naslovna fi

Tizer za izložbu:

Fotografije: Vlada Popović, Angelo Micheli, David Howard (Tribal Art Gallery), Anthony Hart Fisher, Foto arhiv Muzeja

Autor intervjua: Aleksandra Prodanović Bojović

Video materijal: Aaron Carter-Cohn, Aleksandar Maričić

Prijatelj izložbe:

O izložbi:

Muzej afričke umetnosti predstavlja temu blizanaca u afričkoj umetnosti i kulturi izložbom figura blizanaca naroda Joruba iz umetničke zbirke porodice Pavlić. Ove skulpture pripadaju kultu poštovanja blizanaca naroda Joruba, koji ima najveću stopu rađanja blizanaca na svetu. Na ovoj multimedijalnoj izložbi posetioci mogu da saznaju više o verovanjima i običajima naroda Joruba vezanim za blizance, uz pohvalnu pesmu za blizance i intervju sa sveštenikom narodne Joruba religije o značaju blizanaca za ovaj narod.

Pročitajte govore Nj.E. g. Harolda Augustusa Kokoa, ambasadora Nigerije, i dr Senke Kovač, redovnog profesora Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, sa otvaranja izložbe “Ibeđi – dva puta rođeni”.

Na afričkom kontinentu rađa se natprosečno veliki broj blizanaca u odnosu na druge delove sveta. Najveću stopu rađanja blizanaca na svetu ima narod Joruba koji živi na jugozapadu Nigerije. Narod Joruba, kao i druge afričke kulture, pripisuje blizancima natprirodno poreklo i posebnu duhovnu moć. Prema njihovim verovanjima, svaka osoba ima na nebu svog dvojnika. Blizanci su deca koja se rađaju zajedno sa svojim nebeskim parom. Naziv za blizance na joruba jeziku glasi ibeđi ili u prevodu „dva puta rođeni“, što je ujedno i ime božanstva koje ih štiti. Blizanci se smatraju božjim blagoslovima koji donose sreću svojoj porodici, ako se o njima vodi računa i ako su poštovani. Na tim verovanjima zasnovan je kult posvećen blizancima.

Antropomorfne drvene skulpture, ere ibeđi, pravljene su u slučaju smrti blizanaca, što je bio čest slučaj u tradicionalnim zajednicama, pre pojave savremene medicine. Figure su roditeljima služile kao zamena za dete, kao uteha, kao “posuda” u kojoj je boravila njegova duša. Vodeći računa o figuri kao o živom biću, porodica je iskazivala ljubav i nežnost prema prerano umrlom detetu. Skulptura je “učestvovala” u brojnim ritualima i ceremonijama posvećenim blizancima i bogu Ibeđiju. Verovalo se da skulptura štiti porodicu, posebno decu, od bolesti i smrti.

Raznolikost, umetnička, ali i emotivna vrednost skulptura blizanaca naroda Joruba privukle su interesovanje brojnih svetskih kolekcionara afričke umetnosti. Danas one krase muzejske i galerijske zbirke širom sveta.

Savremeno doba dovelo je do iščezavanja blizanačkih rituala, ali tragovi starijih verovanja i dalje postoje. Obrisi kulta prepoznaju se u specijalnim “nebeskim” imenima blizanaca, pohvalnim pesmama koje im se posvećuju, i u radosti sa kojom se dočekuje rođenje ovih krhkih “duplih božanstava”.

 

Sačuvane skulpture pružaju uvid u jednu izvanrednu ritualno-umetničku praksu, čije vrednosti su upisane u kulturu i sećanje naroda Joruba. Figure blizanaca, koje sa izuzetnim zadovoljstvom prikazujemo na ovoj izložbi, prikupljane su krajem 1970-tih godina u Nigeriji, sa strpljenjem i posvećenošću koji svedoče o kolekcionarskoj strasti i umetničkom osećaju njihovih vlasnika i čuvara, Ljiljane i Borisa Pavlića.

Izložba takođe prikazuje crno-bele fotografije – duple portrete iz zapadne Afrike, koji ilustruju očuvanje verovanja i predstava o blizancima transponovanih u novi medij – medij fotografije. Fotografije su dobijene ljubaznošću francuskog istoričara afričke umetnosti i kustosa, Anđela Mikelija, koji se bavio istraživanjem teme blizanaca i fotografija u Africi.

Posetioci mogu da saznaju više o verovanjima i običajima naroda Joruba vezanim za blizance, uz multimedijalne sadržaje kao što su pohvalna pesma za blizance i intervju sa sveštenikom narodne Joruba religije o značaju blizanaca u ovom narodu.

Uz izložbu organizuju se tematske likovne radionice za decu predškolskog i školskog uzrasta (videti Kalendar događaja).

Pročitajte govore Nj.E. g. Harolda Augustusa Kokoa, ambasadora Nigerije, i dr Senke Kovač, redovnog profesora Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, sa otvaranja izložbe “Ibeđi – dva puta rođeni”.

Otvaranje izložbe "Ibeđi - dva puta rođeni" (29. decembar 2015. g.)

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda i Sekretarijata za kulturu.

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.