Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Izdvajamo iz zbirki

Nimba

Maska „Nimba“
Baga, Gvineja. Drvo.
Visina 77 cm.

Jedan od najprivlačnijih predmeta koji Muzej afričke umetnosti poseduje, ujedno i jedan od najtajanstvenijih, poznat je pod nazivom Nimba. Upravo ovaj predmet bio je među prvima koje su Veda i dr Zdravko Pečar nabavili za svoju kolekciju – osnovu današnje muzejske zbirke.

Ovo raskošno oglavlje jedinstvena je pojava u umetnosti afričkih naroda. Potiče iz naroda Baga koji žive u Gvineji, na krajnjem zapadu afričkog kontinenta. Nimba se mogla videti u plesnim ceremonijama izvođenim prilikom žetve pirinča, radi osiguranja plodnosti polja. Učesnik u plesnom ritualu nosio ju je na ramenima, pridržavajući je za prednje noge, dok mu je telo bilo sasvim prekriveno kostimom od biljnih vlakana.

Nimba predstavlja božanstvo plodnosti i izobilja, do čijeg preciznog tumačenja tek treba da se dođe. Takođe se dovodi u vezu sa trudnicama, kao i ženama koje žele da obezbede potomstvo.

Sa estetskog stanovišta, privlačnost Nimbe leži u dinamičnosti i maštovitosti skulptorskog izraza, kao i u nadrealnoj i ekspresivnoj simbolici.

Nimba je tajanstveno biće iz sveta fantazije, sa krestom i kljunom kao simbolima moći i potencije, kao i velikim grudima koje asociraju na plodnost.

Skarifikacija - urezi na licu i grudima, koji predstavljaju oznaku pripadnosti plemenu, kao i detaljno izvedena frizura, podsećaju nas na to da razumevanje ovog predmeta treba tražiti u njegovom istorijskom i društvenom kontekstu – nasleđu naroda Baga.

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.