Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

NOĆ MUZEJA 2010 U MUZEJU AFRIČKE UMETNOSTI

Dobar frizer ovde! ...u Muzeju afričke umetnosti

Subota, 15. maj 2010., od 18 h do 02 h

Saznajte kako izgledaju Frizerske i berberske table Afrike... budite hrabri: dozvolite da vas ocešljamo, upletemo, raspletemo, ošišamo, oslikamo... I to uz entuzijazam i polet Horkestra koji izvodi revolucionarne pesme Afrike, kao i mlade muzičare Džez karavana Akademije 28.

Muzej afričke umetnosti po četvrti put učestvuje u pan-muzejskoj manifestaciji NOĆ MUZEJA i to programom čiju okosnicu čini izložba Frizerske i berberske table Afrike, Nataše Njegovanović Ristić, višeg kustosa Muzeja.

Izložbom Frizerske i berberske table Afrike se po prvi put obradjuje tema socijalne važnosti kose i frizura u Africi, koegzistencija tradicionalnih i najaktuelnijih frizura, kao i posebna pojava reklaminih tabli koje čine deo urbanog pejzaža gotovo svakog većeg afričkog grada. Kosa i friziranje zapravo su konstanta u dinamičnoj i promenljivoj afričkoj savremenosti – želja za ukrašavanjem opstaje, menjaju se samo načini na koji će se bezazlene ljudske taštine i želja za potvrdivanjem statusa i identiteta poslovno eksploatisati i rezultirati u novim oblicima slikovnog komuniciranja. Iako naličje dinamike modernog života, friziranje u Africi je i dalje jedna izrazito društvena prilika, pri kojoj se klijent prepušta umeću berberina ili frizera u prijatnoj atmosferi razmene utisaka, zbivanja i emocija iz svakodnevice. Samim tim, kao nadogradnju izložbi, ovogodišnji program nudi demonstraciju veštine pravljenja najrazličitijih afro-frizura (pletenica, dredova, itd.) zahvaljujući ucešcu talentovanih frizere iz Nove Pazove i Beograda, kao i prijatelja muzeja: Afrikanki koje u prstima čuvaju naslede – tradicinalne načine pletenja kikica u Gani, Gvineji, i drugim krajevima Afrike. Tu su i specijalni gosti koji će posetiocima tokom veceri kanirati najneobičnije motive iz rizinice africkog body art-a.

U okvire svojih aktivnosti Muzej afričke umetnosti nastoji da uključi najrazličitije oblike kreativnog angažmana i umetničkog delovanja posebno mladih ljudi zahvaljujući kojima je i organizovan muzicki program tokom večeri. Prvi nastup u 19h pripada Jazz Caravan Akademije 28. Karavan čine talentovani mladi muzičari uzrasta od 15 do 20 godina, koji ce izvoditi džez standarde. Nakon toga u 21h nastupa nepokolebljivi Horkestar sa svojim repertoarom africkih revolucionarnih pesama. Sa članstvom koje varira oko broja 30, Horkestar je rezultat eksperimenta koji pokazuje da je moguće upustiti se u kreativni i angažovani rad u horskoj formi.

DOBRO DOŠLI!!!

IZVEŠTAJ IZ NOĆI MUZEJA 2010

Zahvaljujemo se svim učesnicima u programu:

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network