Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

AFRO FESTIVAL 2010

25-27. Jun

Afro festival je kulturna manifestacija koja se jednom godišnje organizuje u Muzeju afričke umetnosti i predstavlja jedinstven program, kako u našoj zemlji tako i u širem regionu. Od kada je ustanovljen, 1997. godine, ovaj program je postao prepoznatljiv po atmosferi istinske kosmopolitske svečanosti. Festival naglašava poštovanje raznovrsnosti kultura i prezentaciju kulturnog nasleđa kroz brojne aktivnosti, a ove godine Afro festival započinje tribinom o afričkoj muzici.

PETAK 25. JUN
Urednik:
Dragan Ambrozić
Gost: Bojan Đorđević
19h Tribina:
ADRENALIN AFRIKA

Doprinos Afrike pop kulturi u 20. veku je veliki, a world music kao legitiman muzički pravac i produkt globalne civilizacije, doprineo je emancipaciji Afrike na neslućen način. Učesnici tribine će diskutovati na temu afričke pop kulture, posebno muzičkih pravaca koji su se poslednjih decenija iskristalisali na afričkom kontinentu.

Otvaranje kulturama sveta i globalnim trendovima ostavlja traga i polako postaje deo beogradske kulturne svakodnevice. Veliki broj tema moguće je pokrenuti kada je u pitanju dalja promocija kulturnih vrednosti jednog sve diverzifikovanijeg sveta i svih tokova koji se materijalizuju u domenu stvaralaštva i kulturne ponude. Predstavljanja Afrike u našoj sredini jeste posve poseban zadatak pre svega zbog specifičnosti razvijanja i održavanja odnosa sa afričkim kontinentom u istorijskom smislu. Međutim, posmatranje savremenih muzičkih trendova, pokretanje diskusija i otvaranje debata na temu značaja afričke muzike na globalnom nivou poslednjih decenija, kao i informisanosti i „doživljaja“ koji lokalna publika uspeva da kroz ponudu iskusi, samo je jedna od tema koja će se razmotriti na tribini Adrenalin Afrika u okviru Afro festivala 2010.

Program ostvaren u saradnji sa Domom omladine Beograd
 

 

20.30h
Filmska projekcija: A VISIT TO ALI FARKA TOURE, film Marc Huraux-a

Film otkriva život malijskog gitariste Ali Farka Turea, pionira desert blues-a, istovremeno pružajući uvid u različite kulture i narode koji žive između pustinje i reke Niger u severnom Maliju. U filmu Ture govori o svom životu i verovanjima koji su duboko ukorenjeni u njegovo poreklo i koji su imali presudan uticaj na njegov pristup muzici. Kao integralni deo Tureovog života, muzika predstavlja okosnicu filma.

Tokom večeri prodaja muzičkih izdanja
 
SUBOTA 26. JUN

ulaz: 100 din.

 

10-18h
AFRIČKI BAZAR

Afrički bazar – Prodajna izložba umetničkih i zanatskih predmeta: maske, skulpture u kamenu i drvetu, rukom pravljene i bojene tkanine, slike, batik, nakit i dekorativni predmeti za enterijer.

 

 

13-18h
DOBAR FRIZER OVDE!

Za izložbu koja je u toku „Frizerske i berberske table Afrike“ autorke Nataše Njegovanović Ristić, osmišljen je program „Dobar frizer ovde!“ – demonstracija afro-stilova friziranja, uz učešće Afrikanki i beogradskih frizera koji će posetiocima Afro Festivala kreirati afro-imidž. Tu su i specijalni gosti koji će posetiocima kanirati najneobičnije motive iz rizinice afričkog body art-a. Biće to prilika da na licu dobijete oslikan minijaturni znak planetarnog mondijala – svetskog prvenstva u Južnoj Africi!

NEDELJA 27. JUN

ulaz: 100 din.

 

10-18h
DURBAR

Najznačajniji dan Afro festivala je DURBAR – Festival festivala – dan prijateljstva, muzike i plesa. Uz učešće afričkih ambasada u Beogradu, u prijatnom eksterijeru – u bašti Muzeja, ovaj dan slavi afričku muziku, ples, umetnost i zanate. Posetioci će imati priliku da uživaju u bogatstvu afričke kreativnosti kroz simbole kao što su kente iz Gane, kasai velvet u Kongu, djelaba i kaftan sa severa Afrike, egipatske raznobojne arabeske, indigo tkanine iz Gvineje, štampani tekstil iz Angole. Uz ljubaznu podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu posetiocima se pruža mogućnost da uživaju u kulinarskim specijalitetima iz različitih krajeva Afrike. Posebno aranžirani štandovi sa predmetima umetničke i zanatske proizvodnje, tkaninama, nakitom, berberskim tepisima, doprinose duhu festivala koji na nezaboravan način dočarava kulturnu riznicu Afrike.

 

 

13-18h
DOBAR FRIZER OVDE!

Za izložbu koja je u toku, „Frizerske i berberske table Afrike“ autorke Nataše Njegovanović Ristić, osmišljen je program „Dobar frizer ovde!“ - demonstracija afro-stilova friziranja, uz učešće Afrikanki i beogradskih frizera koji će posetiocima Afro Festivala kreirati afro-imidž. Tu su i specijalni gosti koji će posetiocima kanirati najneobičnije motive iz rizinice afričkog body art-a. Biće to prilika da na licu dobijete oslikan minijaturni znak planetarnog mondijala – svetskog prvenstva u Južnoj Africi!

Kliknite da preuzmete program Afro festivala 2010 (.pdf)

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network