Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

DANI EVROPSKE BAŠTINE 2012 – DARIVANJE I ZADUŽBINARSTVO

Legat porodice Pečar

Pod pokroviteljstvom Skupštine grada, 1977. godine osnovan je Muzej afričke umetnosti, kao rezultat sakupljačkog i kulturnog rada Zdravka Pečara.

Tokom dve decenije provedene u Zapadnoj Africi, prvo kao novinar, a kasnije kao diplomata i jugoslovenski ambasador u sedam afričkih država, Zdravko Pečar je stekao široko poznavanje afričke istorije, kulture i umetnosti, uspostavljajući bliske odnose se ljudima Afrike, njihovim običajima i načinom života. Velika istrajnost, kao i znatna materijalna sredstva, omogućili su dobrotvorima Pečar da sakupe vredne komade koje danas sačinjavaju izuzetnu zbirku afričke umetnosti.

Inicijalna zbirka porodice Pečar predstavljala je podstrek mnogim domaćim i inostranim kolekcionarima da doniraju ne samo predmete afričke umetnosti i etnografije već i relevantne foto, audio i video arhive koji su od velikog značaja za MAU kao regionalni dokumentacioni i istraživački centar. Kontinuiranim obogaćivanjem osnovne zbirke od 1800 predmeta, otkupima i poklonima ne samo pojedinačnih predmeta, već i čitavih zbirki, muzejska zbirka danas sadrži nekoliko hiljada autentičnih predmeta tradicionalne umetnosti, poreklom iz zemalja zapadne, centralne i istočne Afrike.

Od samog osnivanja porodica Pečar i stručni tim MAU su uspostavili saradnju sa: Nacionalnim muzejom Gane u Akri, Nacionalnim muzejom u Lagosu, Nigeriji, Organizacijom afričkog jedinstva, Međunarodnim fondom za razvoj kulture UNESCO-a, Panafričkim institutom sa sedištem u Dakaru, Asocijacijom afričkih muzeja i mnogim drugim institucijama u Evropi i Africi, koje omogućavaju da se sa pravom današnji Muzej afričke umetnosti može nazvati regionalnim centrom za proučavanje i prezentovanje afričkih kultura u jugoistočnoj Evropi.

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network