Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

Predavanje: Etiopska umetnost u Muzeju afričke umetnosti

27. septembar 2012 u 19 časova
Mala galerija SKC, Bulevar Zorana Đinđića 152 a

Na predavanju u SKC-u biće predstavljeni primeri etiopske umetnosti iz zbirke, koja čini najnoviji dodatak Muzeju afričke umetnosti. Naime, Muzej je odskora postao bogatiji za dve stotine predmeta iz Etiopije – slika, keramike, hrišćanskih krstova i ikona, nakita, ceremonijalnih tkanina, drvenih češljeva i drugih predmeta zanatstva i primenjene umetnosti, koji su dobijeni putem poklona od porodice Seferović iz Beograda.

Značajna kako po obimu, tako i po svojoj kompleksnosti, zbirka Seferović daje veliki doprinos proučavanju i predstavljanju umetničkog nasleđa i različitih vidova estetskog izražavanja u Etiopiji, odnosno upoznavanju raznovrsnih slojeva etiopske kulture, koja se formirala na tekovinama stare aksumske civilizacije i nasleđu hrišćanske države Abisinije, kao i na mnogobrojnim trgovačkim dodirima sa zemljama na Indijskom okeanu. Prezentujući primere iz zbirke, na predavanju u Maloj galeriji SKC-a, biće predstavljeni pojedini vidovi tradicionalne, popularne i religiozne umetnosti Etiopije. Takođe će biti reči o publikaciji koja prati predstojeću muzejsku izložbu Etiopska umetnost iz poklon zbirke Nine Seferović. Sa druge strane, biće pomenut velikodušan gest darodavaca, uz kratak osvrt na nastanak zbirke, boravak porodice Seferović u Etiopiji, i na doprinos Nine Seferović kao etnologa – stručnjaka na terenu, u formiranju ove zbirke.

Učesnici:

  • Aleksandra Prodanović Bojović, antropolog, kustos Muzeja afričke umetnosti, jedan od ko-autora izložbe i publikacije
  •  Nada Seferović, iz porodice darodavaca, istoričar umetnosti.
0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network