Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

AFRO FESTIVAL 2013

21-23. JUN

 

Afro festival je višednevna kulturna manifestacija koja se jednom godišnje održava u beogradskom Muzeju afričke umetnosti. Festival naglašava poštovanje raznolikosti kultura i prezentaciju kulturnog nasleđa kao način promovisanja multikulturalnosti u današnjem svetu. Uz učešće predavača i stručnjaka iz oblasti afričkih studija, kao i afričkih i lokalnih umetnika, studenata i prijatelja Muzeja, organizuju se izložbe i predavanja, muzičke i likovne radionice, koncerti, kao i javna vođenja kroz stalnu postavku i tematsku izložbu.

 

Cena ulaznice po danu – 150. din.
Za decu do 12 godina – 50 din.

Petak 21. jun
13h, 15h & 17h
PRAKTIKUM

Tematsko vođenje kroz stalnu postavku

U saradnji sa Centrom za razvoj karijere Filozofskog fakulteta, Muzej afričke umetnosti organizovao je program prakse za studente završnih godina istorije umetnosti i smera etnologija i antropologija. Studenti su mesec dana vredno radili na svojim temama, kako na sadržajnosti vođenja, tako i interesantnim načinima prezentacije. Svaki student donosi drugačije viđenje stalne postavke Muzeja. Tokom sva tri dana Afro festivala, studenti će voditi posetioce kroz stalnu postavku i dočarati im Afriku iz 10 različitih perspektiva!

Teme koje su studenti pripremili za vas su: Ana Stevanović: Uticaj afričke umetnosti na evropsku modernu umetnost (petak, 21.06. u 13h); Dajana Matijašević: Ritam Afrike: o afričkim muzičkim instrumentima (petak 21.06. u 15h); Eleonora Škrpan: Svakodnevni kućni predmeti (petak, 21.06. u 17h); Bojana Trebovac: Životinje i njihova simbolika u afričkoj umetnosti (subota, 22.06. u 10h); Dragana Konjokrad: Umetnost naroda Dan i Gere (subota, 22.06. u 12h); Kristina Živković: Afrička maska: funkcija i značenje (subota, 22.06. u 13h); Tanja Komnenović: Predstave tela u afričkoj umetnosti (nedelja, 23.06. u 10h); Milica Josimović: Kult predaka u zapadnoj Africi: značaj i uticaj na tradicionalnu umetnost (nedelja, 23.06. u 13h); Marija Marković: Evropa i Afrika, da li smo zaista dva različita sveta? (nedelja, 23.06. u 14h) i Lenka Pavlović: Stil i forma zapadnoafričke maske (nedelja, 23.06. u 15h).

 
14-18h
LIKOVNE RADIONICE ZA DECU
  • - Kako se nekada crtalo na stenama u velikoj afričkoj zemlji Namibiji?
  • - Kako je Pauk Anansi očistio kraljevu baštu idobio nagradu – šarenu kravu. Pričamo priče iz Gane.
  • - Kako napraviti tablu za mankalu od reciklažnog materijala?
  • - Kako se sa malo gline i „cvetovima u srcu“ pravi pravo malo umetničko delo? Upoznajte umetnost Jamajke.

Ove godine smo izabrali nekoliko zanimljivih tema za naše najmlađe i najkreativnije posetioce. Kroz umetnost, deca će istražiti, upoznati i pokazati zašto su važni zemlja i voda, zašto su važni i ljutnja i sloga, i kako se to kroz umetnost vodi razgovor.

Pričamo priče iz Gane je program kroz koji će deca upoznati avanture pauka Anansija, njegove dosetke i spletke, učeći ujedno o osnovnim društvenim vrednostima kao što su pravednost i solidarnost, ili cenjenim odlikama poput snalažljivosti, hrabrosti i marljivosti; priče koje su čuli zatim će ilustrovati crtanjem i bojenjem.

U posebnoj radionici biće predstavljene tehnike oblikovanja i obrade gline koje otkrivaju afričke tradicije i novije pristupe u umetnosti Jamajke; radionicu vodi Nevine Salmon, gostujuća umetnica sa Jamajke.

Deca će imati priliku i da od reciklažnih materijala oblikuju i ukrase tablu za igru Mankala, koju će potom moći da primene za igru koja je vekovima poznata u svim delovima Afrike, ali i na drugim kontinentima.

U okviru teme Slike na stenama Namibije deca će otkriti i reprodukovati likovne motive stare više hiljada godina sa lokaliteta Brandberg i Tvifelfontein, i to na dva načina: crtežom i obradom gline.

Radionice vode: Ema Ašantide (Gana), dugogodišnji prijatelj i saradnik Muzeja, umetnica Nevine Salmon (Jamajka) i kustosi Muzeja.

 
15-20h
MANKALA TURNIR

Nakon višemesečnih priprema u okviru programa Mancala Rules! spremni smo za veliki mankala turnir!

Mankala je društvena igra misaonog karaktera koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Tokom dva dana Afro festivala biće održan veliki mankala turnir u dve kategorije: za decu i odrasle. Turnir otvara svoja vrata kako onima koji su vredno vežbali, tako i onima koji će pravila po prvi put naučiti na samom Festivalu. Pravila su jednostavna i brzo se uče, ali ono što nije lako jeste POBEDITI!

Da biste postali dobar „mankalista“ nije potrebno nikakvo predznanje. Pravila su jednostavna, ali se rezultat ne postiže lako. Ono što se razvija učenjem mankale je sposobnost kalkulacije, strateškog mišljenja i taktike. Takođe, igranje mankale je dobra prilika za razvijanje komunikacije među ljudima, druženje i sklapanje novih prijateljstava.

Multimedijalna izložba „Mankala, misaona igra“, autora Ivane Vojt, dobila je počasnu nagradu za PROJEKAT GODINE od nacionalni komitet ICOM-a (International Council of Museums) međunarodne organizacija muzeja i muzejskih profesionalaca pri sistemu UNESCO.

 
20h
ZORAN NASKOVSKI, AAA (THE SOUND I SAW) 2011. - 2013.

Instalacija Zorana Naskovskog „AAA“ (The Sound I Saw), u podnaslovu referira na istoimeni projekat/knjigu američkog umetnika Roja Dekarave (Roy DeCarava), koji je sačinjen kao stream teksta i crno-belih fotografija jazz scene i svakodnevnog života, snimljenih u Harlemu tokom kasnih 1950-tih i ranih 1960-ih godina. Stranice ove knjige, fiksirane samo u gornjem delu, postavljene iznad duge osvetljene vitrine, unutar koje se nalaze afrički predmeti po izboru kustosa Muzeja afričke umetnosti, kao i tri mikrofona uključena na eho efekat, čine osnovu rada koji nudi mogućnost aktivne participacije. Ova instalacija, koja se nalazi unutar prostora stalne postavke muzeja, uvođenjem videa tokom 2013. godine, dodatno ističe značaj preispitivanja sopstvene pozicije u kontekstu sadašnjice, fluksa medija, artefakata, kao i samog muzeja.

RAZGOVOR: dr Branislav Dimitrijević, teoretičar umetnosti, dr Radina Vučetić, istoričar i Zoran Naskovski, umetnik i autor „AAA“.

*Instalacija „AAA“ postavljena je u Muzeju afričke umetnosti u okviru bijenalnog programa AFRAM (African-American-Music). Autori projekta Jelena Jovović, džez muzičar i profesor, i Narcisa Knežević-Šijan, direktor Muzeja.
 
Subota 22. jun
10h, 12h & 13h
PRAKTIKUM

Tematsko vođenje kroz stalnu postavku

10-18h
PREDSTAVLJAMO NAMIBIJU

Prodajna izložba

U okviru programa Predstavljamo Namibiju, biće izloženi predmeti tradicionalne proizvodnje ove udaljene južnoafričke zemlje, među kojima nakit, korparstvo, torbe, tkanine i tapiserije. Tokom Afro festivala moći ćete iz prve ruke da dobijete informacije o istoriji ove zemlje, stanovništvu i etničkim zajednicama Bušmana i Himba, kao i o kulturi, savremenom načinu života i neobičnom i zadivljujućem prirodnom okruženju.

10-18h
AFRIČKI BAZAR

Prodajna izložba

Afrički bazar je popularna manifestacija Muzeja afričke umetnosti koja promoviše likovnu i primenjenu umetnost afričkog kontinenta. Zamišljena je kao prodajna izložba umetničkih i zanatskih predmeta: maski, skulptura u kamenu i drvetu, rukom pravljenih i bojenih tkanina, slika, batika, nakita i dekorativnih predmeta za enterijer.

 

 

11-16h
MANKALA TURNIR
14-18h
LIKOVNE RADIONICE ZA DECU
14h
DARODAVCI

Predstavljanje „Etiopskog plašta“ (poklon Princa Asfa Vosen Aseratea)

Razgovor o poklonima Muzeju, susret sa darodavcima i uručivanje zahvalnica

Osnovna zbirka Muzeja afričke umetnosti nastala je zahvaljujući daru gradu Beogradu koji su učinili Veda i dr Zdravko Pečar 1974. godine. Utemeljen u ovoj inicijalnoj zbirci pre svega predmeta iz zapadne Afrike, beogradski Muzej je tokom godina razvijao svoju bogatu umetničku i edukativnu praksu, što je omogućilo da Muzej ostavi traga na generacije studenata, đaka i umetnika. Od prve „velike donacije“ porodice Pečar, ostvario se i niz drugih donacija kojim je Muzej uspeo ne samo da proširi svoje zbirke i delatnost svojih kustosa, već i da, na kraju krajeva, osigura kulturnu baštinu Beograda za buduće generacije. Darivanjima u vidu individualnih predmeta ili čak čitavih zbirki, od strane pojedinaca i porodica, Muzej danas može da se pohvali zbirkama etiopske i umetnosti centralne Afrike, kao i artefaktima iz Kameruna, Konga, Egipta i Alžira. U želji da se zahvali svim pojedincima i porodicama koje su doprinele obogaćivanju ne samo Muzeja, već i ovoga grada, tokom Afro festivala 2013 biće organizovan susret sa darodavcima i uručivanje zahvalnica.

 
16-18h
BABA HISHISHI & ETONDO BAND (LIVE)

Na ovogodišnjem Afro festivalu nastupiće šestočlani muzički bend iz Namibije Etondo, čiji se frontmen Ndasuunje Shikongeni potpisuje umetničkim imenom Papa Hišiši. Papa Hišiši je internacionalno poznat vizuelni umetnik, pripovedač i muzičar sa važnom ulogom u umetničkoj edukaciji i kulturi post-nezavisne Namibije. Kroz svoju muziku Papa Hišišija pokušava da ojača svoju viziju umetnosti kao ujedinjujuće sile koja nema granica.

 
Nedelja 23. jun
10-18h
PREDSTAVLJAMO NAMIBIJU

Prodajna izložba

10-18h
DURBAR - FESTIVAL FESTIVALA

Najznačajniji dan Afro festivala je Durbar: festival festivala – dan prijateljstva, muzike i plesa. Uz učešće afričkih ambasada u Beogradu - u prijatnom eksterijeru, bašti Muzeja - ovaj dan slavi afričku muziku, ples, umetnost i kulturu. Posebno aranžirani štandovi sa predmetima zanatske i suvenirske proizvodnje doprinose duhu festivala koji na nezaboravan način dočarava kulturnu riznicu Afrike.

Uz ljubaznu podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu, posetiocima se pruža prilika da uživaju u kulinarskim specijalitetima iz različitih krajeva Afrike: Alžira, Angole, Egipta, Gvineje, Konga, Libije, Maroka, Nigerije i Tunisa.

 

 

10-18h
AFRIČKI BAZAR

Prodajna izložba

10h, 13h, 14h & 15h
PRAKTIKUM

Tematsko vođenje kroz stalnu postavku

14-18h
LIKOVNE RADIONICE ZA DECU

Muzej afričke umetnosti je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda – Sekretarijata za kulturu

PRIJATELJI MANIFESTACIJE:

logo biberlogo zabavnik-glavalogo-sauarma-barlogo-peticamali princ LOGOreka2PUSULA-LOGOzodiac-logoNG-logologo-gordinaTeleflora-logologo Omladinac

 

 

 

 

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network