Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

Izložba u najavi

Kotoko konjanici, čuvari duše

Autor izložbe: Marija Ličina, kustos

Četvrtak 26. decembar 2013. godine u 19h

Izložba talismana „Kotoko konjanici, čuvari duše“ iz prestižne zbirke italijanskog kolekcionara Pjerluiđija Peronija, biće otvorena u Muzeju afričke umetnosti u četvrtak, 26. decembra 2013. godine u 19 časova.

Izložbu će otvoriti
Dr Sira Miori, direktorka Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i koordinatorka za područje Balkana, savetnica za kulturu Ambasade Italije  i Njegova Ekselencija g-din. Harold Augustus Koko, ambasador Nigerije

Izložba “Kotoko konjanici, čuvari duše” prikazuje minijaturne bronzane figure – talismane sa motivom konja i jahača koje odlikuje izuzetna stilska raznovrsnost i snažno simboličko značenje u kulturi afričkog naroda Kotoko. Poput amajlija širom sveta za koje se veruje da donose sreću ili blagoslov bogova, “Kotoko konjanici” su lični predmeti koji za svoje vlasnike predstavljaju izvor duhovne snage, a najčešće se nose kao privesci na ogrlicama i narukvicama.  

Narod Kotoko naseljava tri susedne zemlje koje okružuju jezero Čad – Nigeriju, Kamerun i Čad. Prema njihovom verovanju, talismani u obliku konjanika imaju moć da umire duhove koji izazivaju slabost duše, tugu, strah, otuđenost ili različite bolesti. Uz minijaturne statuete konjanika, na ogrlice i narukvice često su nanizane i kauri školjke, kožni amuleti gri-gri, praporci i razni drugi dodaci, kao predmeti koji će zaštititi pojedinca od loših uticaja duhova ili dar koji će obezbediti njihovu blagonaklonost.

Postavka u Muzeju afričke umetnosti obuhvata više od tri stotine eksponata iz zbirke renomiranog italijanskog kolekcionara afričke umetnosti Pjerluiđija Peronija. Na izložbi su u najvećem broju zastupljene figure konjanika izrađene od bronze, zatim od bakra, mesinga, srebra, gvožđa, aluminijuma, kao i retki primerci od slonovače i terakote. Livene najčešće od metala u tehnici izgubljenog voska (cire perdu), ove unikatne figure svedoče o izuzetnom umeću skulptorskog izraza naroda Kotoko i prefinjenoj tehnici obrade materijala. Iako malih dimenzija, od dva do četrnaest santimentara, mnoge figure odlikuje mnoštvo likovnh detalja: jahač gotovo uvek nosi svoj mač i štit, a na konju su naznačeni sedlo i bisage. Prikazana kolekcija sadrži čitav spektar umetničkih rešenja - od figura koje se približavaju realističkom izrazu do slobodnih stilizacija i gotovo apstraktnih formi. Udaljavanjem od vernog prikaza konja i jahača, na ovim mikro-skulpturama postignuta je monumentalnost u kompoziciji dva bića - ponekad pokorna, a ponekad odvažna, u stavu ili nagoveštaju pokreta i snage.  

U duhu velike italijanske tradicije kolekcionarstva umetničkih dela, poštovanja i negovanja kulturnog nasleđa, kako nacionalnog tako i svetskog, Pjerluiđi Peroni posvetio je niz godina istraživanju afričke umetnosti i formiranju svoje bogate kolekcije “Kotoko konjanika”. Njegova vredna kolekcija prvi put je bila predstavljena 2011. godine na izložbi u Milanu, u Oratorijumu stradanja bazilike Sant Ambrođo (Basilica di S. Ambrogio Antiquum Oratorium Passionis).

Izložba talismana “Kotoko konjanici, čuvari duše” iz zbirke Pjerluiđija Peronija biće prikazana u Muzeju afričke umetnosti do 30. aprila 2014. godine.

Dizajn izložbene postavke: Milica Josimov & Marija Ličina
Autor filma: Aleksandar Maričić

Muzej afričke umetnosti finansiran je od strane Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.
Izložba je organizovana u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu.

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network