Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

U saradnji sa Muzejom afričke umetnosti u Centru za kulturu Sopot, održaće se mankala dan.

MANKALA DAN U SOPOTU

 Centar za kulturu Sopot, 28. februara 2014. godine

Mankala je društvena igra misaonog karaktera i logičko-matematičke kombinatorike koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi.

Međutim, jedino se u Africi igra na prostoru čitavog kontinenta. Arheološka istraživanja su potvrdila da se mankala igrala još u doba neolita i stoga se ova igra smatra jednom od najstarijih društvenih igara na svetu.

Da biste postali mankalista nije potrebno nikakvo predznanje. Pravila su jednostavna, ali se rezultat ne postiže lako. Ono što se razvija učenjem mankale je sposobnost kalkulacije, strateškog mišljenja i taktike. Takođe, igranje mankale je dobra prilika za razvijanje komunikacije među ljudima, druženje i sklapanje novih prijateljstava.

Table za igru obezbediće Muzej afričke umetnosti.

Dečja radionica: 10h- 12h

Kustosi Muzeja afričke umetnosti će pokazati deci kako se igra mankala, nakon čega će se i sami oprobati u ovoj igri. Kad savladaju pravila igre, deca će moći sama da naprave Mankalu za poneti od kartona za jaja.

"Mancala rules"

igranje za mlade: 17h-19h

igranje za odrasle: 19h-21h

Ivana Vojt, istoričar umetnosti, kustos i autor izložbe "Mankala, misaona igra" u Muzeju afričke umetnosti, će ukratko predstaviti ovu specifičnu igru, nakon čega će posetioci imati priliku da nauče da igraju mankalu i postanu deo jedinstvene atmosfere koju ova igra kreira.

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner


MAU је član   Balkan Museum Network