Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

Javno vođenje kroz izložbu zvuka Odjeci... iz Kraljevskog muzeja za Centralnu Afriku

svakog četvrtka u terminu 18č
(do kraja trajanja izložbe, 20. decembar 2014.)

„Uputstvo za upotrebu: kako slušamo izložbu...“

Izlaganje zvučnih zapisa iz Kraljevskog muzeja za Centralnu Afriku – Tervuren, predstavlja novinu za posetioce beogradskog Muzeja afričke umetnosti, utoliko što se po prvi put fokus stavlja isključivo na sam zvučni zapis. Etnografski podaci poput mesta i vremena snimanja, etničke grupe, kao i prilika, odnosno kontekst u kojem se numera izvodi, nisu zanemareni, ali je mnogo više pažnje dato „samom zvuku“. Naime, ovi zvučni zapisi retko kada su dosupni široj javnosti i to ne samo u Beogradu ili Srbiji, već i u matičnoj zemlji koja danas čuva ove zapise – Belgiji. Stoga, izvan uske zajednice onih koji su kreatori tog zvuka (npr. zajednica Hutu i Tutsi u Ruandi, ili Mangbetu u Demokratskoj republici Kongo), kao i stručnjaka koji su kroz svoj rad upućeni na njih, mali broj ljudi je zapravo ikada imalo prilike da se suoči s njima. Odnosno, neophodno je konstatovati da za prosečnog slušaoca ono što bude čuo predstavlja nešto zaista novo, i zaista neuobičajeno.

Cilj vođenja je da usmeri posetioce na nekoliko načina na koji može da se pristupi zvuku kao muzealiji – muzejskom predmetu, ali i da uz pomoć spektograma zvučnih zapisa pomogne u raspoznavanju osnovnih muzičkih pojmova poput tonalnosti, poliritmije, i sl. na 9 zvučnih zapisa koji su „izloženi“.

Kroz izložbu vodi: Emilia Epštajn, kustos izložbe

 


0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network