Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

DANI EVROPSKE BAŠTINE 2014. u Muzeju afričke umetnosti

 

20-30. septembar 2014.

DANI EVROPSKE BAŠTINE 2014

Odnosi Srbije, svojevremeno i Jugoslavije sa afričkim državama imaju sasvim specifičnu i jedinstvenu istorijsku pozadinu. Na prelazu 19. u 20. vek taj odnos je pre svega bio baziran na utiscima sa putovanja nekolicine pojedinaca koji su svojom strukom, bilo to lekari, inženjeri, ili boljim socijalnim statusom uspevali da daju lični doprinos modernizacijskom duhu tog vremena upravo kroz putovanja u „daleke krajeve“. S razvijanjem pokreta nesvrstanih, Jugoslavija je ušla u jednu drugu epohu socijalnih, političkih i kulturnih odnosa sa afričkim kontinentom. Muzej afričke umetnosti, kao institucija nastala u tom vremenu (1977. godine), kroz svoje programe danas aktivno razvija odnosa sa afričkim i evropskim umetnicima, kao i stručnjacima u zemlji i svetu, koji preispituju složenost evropskih i afričkih veza.

 

 

Subota, 20.9.

15h

Filmska projekcija: „Guimba –Tiranin“, Mali (1995), eng.titlovi
Uloge: Fatoumata Coulibaly, Balla Habib Dembele
Režija: Cheick Oumar Sissoko

Veliki deo Stalne postavke Muzeja afričke umetnosti čini umetnost naroda Bambara. Ovo je igrani film tog naroda koji naseljava područje Sahela današnje države Mali. Vodič kroz film je griot čuvar baštine, ali ujedno i neka vrsta vrača u selu kojim zapoveda nemilosrdi Gimba. Selu koje će pod njegovom vlašću doživeti vrhunac, ali i sunovrat...

(Projekcija filma je isključivo u edukativne svrhe.)

17h

Praktikum – studentsko vođenje kroz stalnu postavku
„Između dva Zapada – Uticaj afričke umetnosti na umetnost Zapadne Evrope”
Ana Srdić, studentkinja istorije umetnosti

Ovim vođenjem ispitujemo naš doživljaj dva „zapada“ – zapadne Afrike (regiona odakle potiče najveći broj predmeta na stalnoj postavci Muzeja afričke umetnosti) i zapadne Evrope. Pokazaćemo kako je afrička umetnost prešla put od upotrebnog predmeta do umetničkog dela cenjenog zbog svoje lepote i načina izrade, i upoznati se sa načinima na koje je afrička umetnost uticala i inspirisala neke od najvećih umetnika ranog XX veka u Evropi: Modiljanija, Pikasa, Kirhnera, Brankuzija, itd. Kroz kritičko sagledavanje termina primitivno i primitivizam, koristeći se primerima sa stalne postavke, vođenje će preispitati značaj afričke umetnosti za razvoj pretpostavki dominantnih u polju istorije umetnosti na Zapadu.

Nedelja, 21.9.

11-13h

Stručno vođenje kroz izložbu: „Kotoko konjanici, čuvari duše“ iz zbirke Pjerluiđi Peronija

Na izložbi je prikazano više od tri stotine minijaturnih bronzanih talismana u obliku konjanika, koje odlikuje izuzetna stilska raznovrsnost i snažno simboličko značenje. Prema verovanju naroda Kotoko i njihovih suseda koji naseljavaju oblasti jezera Čad, figurice konjanika štite čoveka od ćudljivih duhova, a nošene su najčešće kao privesci na ogrlicama i narukvicama zajedno sa gri-gri amuletima, kauir školjkama, zvončićima i drugim dodacima.

Uz tumačenje značenja i simbolizma konja u podsaharskoj oblasti, tokom stručnog vođenja kroz izložbenu postavku kustosi će predstaviti način života i stvaralaštvo naroda Kotoko iz novijeg vremena, kao i najznačajnije podatke o slavnom carstvu Kanem-Borno i drevnoj civilizaciji Sao, koji su obeležili istoriju čadskog regiona u proteklih 2000 godina.

Predmeti predstavljeni na izložbi „Kotoko konjanici, čuvari duše“ pripadaju italijanskom kolekcionaru afričke umetnosti Pjerluiđiju Peroniju, a biće prikazani u beogradskom Muzeju afričke umetnosti do 30. oktobra 2014.

11-13h

Kreativna radionica „Ko je to, Kotoko“

Za decu uzrasta od 4 do 14 godina je priređen poseban program uz tekuću izložbu „Kotoko konjanici, čuvari duše“. Nakon upoznavanja sa eksponatima, deca će imati priliku da oblikuju svoje konjanike od gline na kreativnoj radionici koju vodi Milica Josimov, vajar.

17h

Praktikum – studentsko vođenje kroz stalnu postavku
„Pogled na Zapadnu Afriku kroz mitove, religije i rituale“
Bojana Lulić, studentkinja etnologije i antropologije

Prostor zapadne Afrike danas, kao i u prošlosti, predstavlja mozaik religijskih, obrednih i ritualnih praksi. Ples maski koji oživljava mitološke priče, tajna društva, pogrebni rituali, agrarne ceremonije, magijski obredi, poštovanje predaka, i dalje žive, paralelno sa savremenim životom u velikim gradovima. Da li želite da otkrijete kako izgledaju religijski i magijski rituali naroda u zapadnoj Africi? Šta znači ples maski? Šta predstavljaju drvene skulpture? Šta se čuva u antropomorfnim keramičkim ćupovima? Posetite tematsko vođenje kroz stalnu postavku Muzeja afričke umetnosti i zavirite u svet obreda i rituala tajnih društava naroda Dogon i Bambara.

Ponedeljak, 22.9.

18h

Praktikum – studentsko vođenje kroz stalnu postavku
„Ritam života i muzika Zapadne Afrike“
Marija Tešanović, studentkinja istorije umetnosti

Dođite da saznate zašto cela Afrika igra, svira i peva. Da čujete kako telo može da postane muzički instrument i kako doživeti efekat opijata bez korišnjenja istih. Da li je bitnija melodija ili ritam, i koji su muški, a koji ženski instrumenti? Kako nastaju instrumenti, zašto se smatraju svetim i kako putem muzike možemo postati svemoćni... To su samo deo misterije koju ćemo otkriti na ovom vođenju kroz stalnu postavku Muzeja.

Utorak, 23.9.

18h

Praktikum – studentsko vođenje kroz stalnu postavku
„Zoomorfni motivi u umetnostima Zapadne Afrike: mitologija i ritualna praksa“
Majda Klaužer, studentkinja etnologije i antropologije

U afričkoj umetnosti prepoznajemo različite likovne motive, a motivi životinja su među najčešćim. Majstori-umetnicu su bili inspirisani životinjama u svom okruženju, često im pripisujući izuzetno bogato mitološko značenje. Tematsko vođenje kroz stalnu postavku Muzeja afričke umetnosti pružiće vam odgovore na pitanja: Koje životinje su po predanju prve naselile svet? Čime se lovci brane od šumskih duhova? Koja je životinja simbol tajnog društva Poro? Posetite nas i saznajte ove i mnoge druge zanimljivosti iz tradicije naroda Dogon, Bamana i Senufo, zapadne Afrike.

Sreda, 24.9.

18h

Praktikum – studentsko vođenje kroz stalnu postavku
„Razotkrivanje položaja žene u umetnostima Zapadne Afrike“
Aleksandra Stefanović, studentkinja sociologije

Bogata kolekcija Muzeja afričke umetnosti skriva priče o položaju žene u zapadnoj Africi. Ko su one, kakva im je uloga u društvu, kako konkretno društvo procenjuje značaj njihove društvene uloge, za koje su poslove zadužene, a koje ne smeju da rade i kako teče proces socijalizacije, pokušaćemo da otkrijemo iščitavanjem simbolike sa autentičnih predmetima koji pripadaju kulturama naroda Bambara, Dogon, Baga, Dan, Gere, Senufo i Ašanti. Umetnost ovih zajednica koje žive na teritorijama današnjih država Mali, Gvineja, Obala slonovače i Gana otvoriće nam prozor sa pogledom na kompleksne načine na koje muškarci i žene igraju svoje uloge. Ukoliko ste radoznali, pozivamo vas da posetite vođenje kroz postavku, gledanu očima žene (studentkinja sociologije), koje će vas podstaći na razmišljanje o sopstvenom rodnom identitetu.

Četvrtak, 25.9.

18h

Praktikum – studentsko vođenje kroz stalnu postavku
„Koraci ka odrastanju - obredi inicijacije kod naroda Zapadne Afrike“
Ana Nikolić, studentkinja pedagogije

Sazrevanje dece na afričkom kontinentu obeleženo je etapama koje svako dete mora sa uspehom da savlada. Kroz ovo vođenje saznaćemo koja je uloga tajnih društava na tom putu. Šta najavljuje zvuk bubnjeva? Kuda odvodi ples pod maskama u tajnoj šumi? Koja je simbolika ptice Kalao naroda Senufo? Kako misaona igra mankala trasira put odrastanja? Na kraju, otkrićemo kakav status stiču inicirani dečaci i devojčice.

Petak, 26.9.

13h

Predavanje: „Napisano na tkaninama: na primerima bogolanfini i fon“
Aleksandra Prodanović-Bojović, kustos MAU

Funkcija izrade i ukrašavanja tradicionalnih tkanina u Zapadnoj Africi, bila je prenošenje istorijskih događaja, legendi i priča koje su činile samu bit društvenog bića. Kao medijum kojim se pamti, tkanine, odnosno motivi i šare koje su se vekovima na njima ponavljali, često su predstavljli oblik beleženja tj. pisanja, pa samim tim i mesto čuvanja kolektivne sveti. Tokom predavanja, kustos muzeja Aleksandra Prodanović Bojović će govoriti o tehnikama izrade dve vrste tkanina zapadne Afrike: bogolan i fon, a biće i prilike da posetioci steknu uvid u neke od simbola na tkaninama koje se javljaju na primercima na samoj stalnoj postavci Muzeja.

18h

Praktikum – studentsko vođenje kroz stalnu postavku
„Tradicionalna muzika Zapadne Afrike”
Milica Kostić, studentkinja sociologije

Život u Africi se ne može zamisliti bez muzike. Pored toga što ispunjava svakodnevni život naroda Afrike, ona ima i ceremonijalnu, religioznu, ritualnu ulogu. Kakva je to muzika? Na kojim instrumentima se izvodi? Kakvi su to rituali u pitanju? Kako to maske pevaju i igraju? Šta se desilo sa tradicionalnom muzikom danas? Na sva ova pitanja pokušaće da vam odgovori Milica Kostić, studentkinja sociologije, a u toku vođenja imaćete prilike i da čujete šarolikost muzičkih ritmova zapadne Afrike.

Subota, 27.9.

17h

Praktikum – studentsko vođenje kroz stalnu postavku
„Priče iz Zаpаdnе Аfrikе”
Stefan Marković, student istorije

Аfrički kоntinеnt оduvеk је biо fаscinаntаn zа strаnе istrаživаčе i mlаdе еntuziјаstе kојi su trаgаli zа znаnjеm i аvаnturоm. Kаkо su narodi zapadne Afrike оbјаšnjаvаli sopstveno pоrеklо i stvаrаnjе svеtа? Kako su mitovi utkani u njihovu istoriju? Zаštо mitоlоgiје nеkih nаrоdа, pоput Dоgоnа, fаscinirајu nаučnikе i danas? To su sаmо nеkа оd pitаnjа nа kоје ćе оvо vоđеnjе pоkušаti dа dȃ оdgоvоr i dа vаm zаgоlicа mаštu i rаdоznаlоst zа dаlјim istrаživаnjеm afričkog kontinenta.

Nedelja, 28.9.

17h

Praktikum – studentsko vođenje kroz stalnu postavku
„Kreiranje tradicionalnog afričkog identiteta, ’egzotizam’ i ’primitivizam’ u kontekstu aktuelne muzejske postavke”
Ivana Dimić, studentkinja arheologije

Ukoliko želite saznati nešto više o istorijatu i kontekstu nastanka Muzeja afričke umetnosti u Beogradu i njegovih zbirki u drugoj polovini XX veka, kao i uticaju devetnaestovekovnih ideja na nastanak današnjih muzejskih postavki, o narativima o dalekim „egzotičnim“ narodima, „primitivizmu“ i kreiranju narativa o „drugim“ narodima sa ciljem opravdanja evropocentričnih i kolonijalnih ideja, dobrodošli ste u Muzej afričke umetnosti. Prilikom ovog tematskog vođenja možete preispitati svoje ciljeve i potrebe za upoznavanjem i stupanjem u kontakt sa drugim ljudima, njihovim načinom života i njihovom prošlošću, ali i razviti svoje kritičke sposobnosti posmatranja vizuelnih predstava kojima je čovek XXI veka naročito okružen.

19h

Projekcija dokumentarnog filma "Naš čovek u Gabonu: Priča Momčila Radunovića". Film se bavi Gabonom, i posvećen je iskustvima i radu počasnog konzula Momčila Radunovića, njegovim saradnicima i jugoslovenskom faktoru ekonomske saradnje koja sa ovom afričkom zemljom traje još od 1960-ih godina.

Film traje 66 minuta i snimljen je u Librevilu, maja 2014. godine.

Režija: Želimir Žilnik. Snimatelj: Miodrag Milošević

Ponedeljak, 29.9.

15h

Filmska projekcija: „Benda Bilili“, DR Kongo (2010), engl. titlovi
Uloge: Leon Likabu, Roger Landu
Režija: Renaud Barret, Florent de la Tullaye

Film o uličnim muzičarima, prosjacima koji pokušavaju da sačuvaju muzičku tradiciju Konga organizujući veliki koncert, koji je ujedno i ispunjenje njihovih snova. Sa ulica Kinšase, pravo u vaša srca...

(Projekcija filma je isključivo u edukativne svrhe.)

Utorak, 30.9.

17h

Predstavljanje publikacije Muzeja: „Monografija: Egipat u sećanju Srbije“

Projekat „Monografija: Egipat u sećanju Srbije“ okupio je tim stručnjaka koji su radeći na fotografskim materijalima iz beogradskih arhiva, biblioteka, muzeja i drugih institucija težili da naprave jedan pre svega informativan pregled odnosa dveju država: Egipat i Srbije u dužem vremenskom periodu (od otprilike 100 godina). Fotografski materijal je pokazao da iza bilateralnih odnosa dveju država postoje brojni malo poznati podaci i da je rad na fotografskom materijalu predstavljao izazov za arheologe, istoričare umetnosti, antropologe koji su u projektu učestvovali. Bogato ilustrovano izdanje, iznosi po prvi put i neke od fotografija iz foto-arhiva Pečar.

U okviru posebnog programa Prezentacije projekta „Monografija: Egipat u sećanju Srbije“, okupiće se neki od autora/istraživača na projektu, kao i drugi stručnjaci koji će napraviti kritički osvrt na čitav poduhvat.

Projekat „Monografija: Egipat u sećanju Srbije“ ne bi bio moguć bez finansijske podrške Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao i inicijative Ambasade Republike Srbije u Egiptu i Ambasadora gospodina Dragana Bisenića. Posebna zahvalnost i podrška projektu ide i egipatskoj strani, odnosno Ministarstvu kulture Republike Egipat, koja je uprkos veoma teškoj političkoj situaciji, izašla u susret i dala podršku čitavom projektu.

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network