Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

VAŽNO OBAVEŠTENJE:

Odlažemo Noć muzeja do daljeg, i zajedno sa muzejima pomažemo građanima u nevolji. Zbog vanredne situacije u kojoj se Srbija nalazi, manifestacija Noć muzeja, koja je po 11. put trebalo da se održi 17. maja širom Srbije, pomera se za subotu, 7. jun 2014.

više informacija o noći muzeja

Usled vanrednog stanja u zemlji, poslednje javno vođenje kroz stalnu postavku MAU iz programa PRAKTIKUM („Ritam života i muzika Zapadne Afrike“, Marija Tešanović, studentkinja istorije umetnosti) najavljeno za četvrtak, 15. maj, biće pomereno za ponedeljak, 2. jun 2014, u 18h.

PRAKTIKUM

 

Tematska vođenja kroz stalnu postavku

7. maj – 15. maj 2014

Praktikum - Tematska vođenja kroz stalnu postavku (Maj 2014)

U saradnji sa Centrom za razvoj karijere Filozofskog fakulteta, Muzej afričke umetnosti organizovao je program prakse za studente završnih godina Filozofskog fakulteta u Beogradu. Studenti su dva meseca vredno radili na svojim temama, kako na sadržajnosti vođenja, tako i interesantnim načinima prezentacije. Svaki student donosi drugačije viđenje stalne postavke Muzeja afričke umetnosti. Studenti će voditi posetioce kroz stalnu postavku i dočarati im Afriku iz 9 različitih perspektiva!

Program „Praktikum" su osmislile i vodile kustosi MAU: Emilia Epštajn, antropolog i Ivana Vojt, istoričar umetnosti.

Za sve koji dođu na vođenje ulaz je slobodan. Dobro došli!

 

RASPORED VOĐENJA:


Sreda, 07.maj u 18h

„Pogled na Zapadnu Afriku kroz mitove, religije i rituale“

Bojana Lulić, studentkinja etnologije i antropologije

Prostor zapadne Afrike danas, kao i u prošlosti, predstavlja mozaik religijskih, obrednih i ritualnih praksi. Ples maski koji oživljava mitološke priče, tajna društva, pogrebni rituali, agrarne ceremonije, magijski obredi, poštovanje predaka, i dalje žive, paralelno sa savremenim životom u velikim gradovima. Da li želite da otkrijete kako izgledaju religijski i magijski rituali naroda u zapadnoj Africi? Šta znači ples maski? Šta predstavljaju drvene skulpture? Šta se čuva u antropomorfnim keramičkim ćupovima? Posetite tematsko vođenje kroz stalnu postavku Muzeja afričke umetnosti i zavirite u svet obreda i rituala tajnih društava naroda Dogon i Bambara.

Četvrtak, 08. maj u 18h

„Pričе iz zаpаdnе Аfrikе”

Stefan Marković, student istorije

Аfrički kоntinеnt оduvеk је biо fаscinаntаn zа strаnе istrаživаčе i mlаdе еntuziјаstе kојi su trаgаli zа znаnjеm i аvаnturоm. Kаkо su narodi zapadne Afrike оbјаšnjаvаli sopstveno pоrеklо i stvаrаnjе svеtа? Kako su mitovi utkani u njihovu istoriju? Zаštо mitоlоgiје nеkih nаrоdа, pоput Dоgоnа, fаscinirајu nаučnikе i danas? To su sаmо nеkа оd pitаnjа nа kоје ćе оvо vоđеnjе pоkušаti dа dȃ оdgоvоr i dа vаm zаgоlicа mаštu i rаdоznаlоst zа dаlјim istrаživаnjеm afričkog kontinenta.

Petak, 09. maj u 18h

„Između dva Zapada – Uticaj afričke umetnosti na umetnost Zapadne Evrope”

Ana Srdić, studentkinja istorije umetnosti

Ovim vođenjem ispitujemo naš doživljaj dva „zapada“ – zapadne Afrike (regiona odakle potiče najveći broj predmeta na stalnoj postavci Muzeja afričke umetnosti) i zapadne Evrope. Pokazaćemo kako je afrička umetnost prešla put od upotrebnog predmeta do umetničkog dela cenjenog zbog svoje lepote i načina izrade, i upoznati se sa načinima na koje je afrička umetnost uticala i inspirisala neke od najvećih umetnika ranog XX veka u Evropi: Modiljanija, Pikasa, Kirhnera, Brankuzija, itd. Kroz kritičko sagledavanje termina primitivno i primitivizam, koristeći se primerima sa stalne postavke, vođenje će preispitati značaj afričke umetnosti za razvoj pretpostavki dominantnih u polju istorije umetnosti na Zapadu.

Subota, 10. maj u 17h

„Kreiranje tradicionalnog afričkog identiteta, ’egzotizam’ i ’primitivizam’ u kontekstu aktuelne muzejske postavke”

Ivana Dimić, studentkinja arheologije

Ukoliko želite saznati nešto više o istorijatu i kontekstu nastanka Muzeja afričke umetnosti u Beogradu i njegovih zbirki u drugoj polovini XX veka, kao i uticaju devetnaestovekovnih ideja na nastanak današnjih muzejskih postavki, o narativima o dalekim „egzotičnim“ narodima, „primitivizmu“ i kreiranju narativa o „drugim“ narodima sa ciljem opravdanja evropocentričnih i kolonijalnih ideja, dobrodošli ste u Muzej afričke umetnosti, u subotu, 10.maja, u 17 časova. Prilikom ovog tematskog vođenja možete preispitati svoje ciljeve i potrebe za upoznavanjem i stupanjem u kontakt sa drugim ljudima, njihovim načinom života i njihovom prošlošću, ali i razviti svoje kritičke sposobnosti posmatranja vizuelnih predstava kojima je čovek XXI veka naročito okružen.

Nedelja, 11. maj u 17h

„Tradicionalna muzika Zapadne Afrike”

Milica Kostić, studentkinja sociologije

Život u Africi se ne može zamisliti bez muzike. Pored toga što ispunjava svakodnevni život naroda Afrike, ona ima i ceremonijalnu, religioznu, ritualnu ulogu. Kakva je to muzika? Na kojim instrumentima se izvodi? Kakvi su to rituali u pitanju? Kako to maske pevaju i igraju? Šta se desilo sa tradicionalnom muzikom danas? Na sva ova pitanja pokušaće da vam odgovori Milica Kostić, studentkinja sociologije, a u toku vođenja imaćete prilike i da čujete šarolikost muzičkih ritmova zapadne Afrike.

Ponedeljak, 12. maj u 18h

„Koraci ka odrastanju - obredi inicijacije kod naroda zapadne Afrike“

Ana Nikolić, studentkinja pedagogije

Sazrevanje dece na afričkom kontinentu obeleženo je etapama koje svako dete mora sa uspehom da savlada. Kroz ovo vođenje saznaćemo koja je uloga tajnih društava na tom putu. Šta najavljuje zvuk bubnjeva? Kuda odvodi ples pod maskama u tajnoj šumi? Koja je simbolika ptice Kalao naroda Senufo? Kako misaona igra mankala trasira put odrastanja? Na kraju, otkrićemo kakav status stiču inicirani dečaci i devojčice.

Utorak, 13. maj u 18h

„Razotkrivanje položaja žene u umetnostima Zapadne Afrike“

Aleksandra Stefanović, studentkinja sociologije

Bogata kolekcija Muzeja afričke umetnosti skriva priče o položaju žene u zapadnoj Africi. Ko su one, kakva im je uloga u društvu, kako konkretno društvo procenjuje značaj njihove društvene uloge, za koje su poslove zadužene, a koje ne smeju da rade i kako teče proces socijalizacije, pokušaćemo da otkrijemo iščitavanjem simbolike sa autentičnih predmetima koji pripadaju kulturama naroda Bambara, Dogon, Baga, Dan, Gere, Senufo i Ašanti. Umetnost ovih zajednica koje žive na teritorijama današnjih država Mali, Gvineja, Obala slonovače i Gana otvoriće nam prozor sa pogledom na kompleksne načine na koje muškarci i žene igraju svoje uloge. Ukoliko ste radoznali, pozivamo vas da posetite vođenje kroz postavku 13. maja 2014., gledanu očima žene (studentkinja sociologije), koje će vas podstaći na razmišljanje o sopstvenom rodnom identitetu.

Sreda, 14. maj u 18h

„Zoomorfni motivi u umetnostima Zapadne Afrike: mitologija i ritualna praksa“

Majda Klaužer, studentkinja etnologije i antropologije

U afričkoj umetnosti prepoznajemo različite likovne motive, a motivi životinja su među najčešćim. Majstori-umetnicu su bili inspirisani životinjama u svom okruženju, često im pripisujući izuzetno bogato mitološko značenje. Tematsko vođenje kroz stalnu postavku Muzeja afričke umetnosti pružiće vam odgovore na pitanja: Koje životinje su po predanju prve naselile svet? Čime se lovci brane od šumskih duhova? Koja je životinja simbol tajnog društva Poro? Posetite nas i saznajte ove i mnoge druge zanimljivosti iz tradicije naroda Dogon, Bamana i Senufo, zapadne Afrike.

Ponedeljak, 19. maj u 18h

„Ritam života i muzika Zapadne Afrike“

Marija Tešanović, studentkinja istorije umetnosti

Dođite da saznate zašto cela Afrika igra, svira i peva. Da čujete kako telo može da postane muzički instrument i kako doživeti efekat opijata bez korišnjenja istih. Da li je bitnija melodija ili ritam, i koji su muški, a koji ženski instrumenti? Kako nastaju instrumenti, zašto se smatraju svetim i kako putem muzike možemo postati svemoćni... To su samo deo misterije koju ćemo otkriti na ovom vođenju kroz stalnu postavku Muzeja.

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network