Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

19. april 2014.

DANI BEOGRADA - DAN OTVORENIH MUZEJA

U okviru manifestacije DANI BEOGRADA Muzej afričke umetnosti obeležava DAN OTVORENIH MUZEJA, u subotu 19. aprila (11-15h).
Ulaz slobodan.

11.00 - 13.00h

DEČIJA RADIONICA MANKALA

Kustosi Muzeja afričke umetnosti će pokazati deci kako se igra mankala, nakon čega će se i sami oprobati u ovoj igri.

Da bi ste postali mankalista nije potrebno nikakvo predznanje. Pravila su jednostavna, ali se rezultat ne postiže lako. Ono što se razvija učenjem mankale je sposobnost kalkulacije, strateškog mišljenja i taktike. Igranje mankale za osnovce je dobra prilika za razvijanje komunikacije, druženje i sklapanje novih prijateljstava.

14.00h

JAVNO VOĐENJE KROZ IZLOŽBU „KOTOKO KONJANICI, ČUVARI DUŠE“

Na izložbi “Kotoko konjanici, čuvari duše” publika će upoznati više od tri stotine minijaturnih figura – talismana u obliku konjanika. Ovi predmeti pripadaju kulturi afričkog naroda Kotoko koji živi u oblasti jezera Čad. Male figure konjanika, od 2 do 14 santimetara, izrađene su većinom od bronze. Nošene su kao privesci na ogrlicama i narukvicama i imale ulogu talismana - verovalo se da štite onoga ko ih nosi.

Tokom stručnog vođenja, kustos će predstaviti bogatstvo kulturnih tradicija u regionu jezera Čad. Uz zanimljive priče o načinu života, stvaralaštvu i verovanjima naroda Kotoko iz novijeg vremena, posetioci će moći da čuju ponešto i o slavnom carstvu Kanem-Borno i drevnoj civilizaciji Sao, koji su obeležili istoriju ovog regiona u proteklih 2000 godina.

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network