Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

„Uloga fotografije u promovisanju Muzeja afričke umetnosti”

Tema Uloga fotografije u promovisanju MAU prožima se kroz nekoliko grafičkih rešenja, na takav način da jedan drugog dopunjuju...

Decembar 2012.
Visoka škola politehničkih studija

Autor:

Nataša Stojanović

kratak film

Fotografije diplomskog rada

„Tema Uloga fotografije u promovisanju Muzeja afričke umetnosti prožima se kroz nekoliko grafičkih rešenja, na takav način da jedan drugog dopunjuju, zadovoljavajući zamišljene potrebe Muzeja za proizvodima koji bi vršili funkciju vizuelne promocije: razglednica, grafika na majci, kratak film, plakat.

Rad je zamišljen tako da se polazi od statičnog elementa, na primer skulpture ili ornamenta, koji predstavlja predmet iz zbirke, a ujedno predstavlja i osnovu postojanja samog Muzeja. Cilj je da se od izabranog statičnog elementa dalje postigne određena vizuelna dinamika koja kao najjači argument koristi fotografiju za prodiranje do publike i vrši ulogu promovisanja afričke umetnosti.

Dakle, razmišljanje na koji način se može izvesti ovakva promocija, kreće od fotografije na kojoj se nalazi afrički umetnički predmet ili izabrani detalj. Njena prva primena je na razglednici... koja, ne čekajući da bude poslata u svet, biva predstavljena u kratkom filmu kroz reči posetilaca Muzeja: opis predmeta, iz koje zemlje potiče, veličina, materijal od koga je napravljen, eventualna upotreba i broj pod kojim je zaveden u dokumentaciji Muzeja. Svaki učesnik u filmu predstavljen je individualno kroz određeni predmet. Grafički motiv izveden na osnovu jednog od predmeta primenjen je na majce u koje su obučeni učesnici u filmu. Činjenica da svaki muzejski predmet poseduje „lične“ podatke (zavedene u muzejskom kartonu), baš kao što svaka osoba poseduje ličnu kartu, daje elemente na osnovu kojih je postignuto rešenje za plakat: učesnici iz filma predstavljeni su na plakatu fotografijom i ličnim podacima.

Primenjujući fotografiju kroz sve faze rada, predloženi koncept predstavljanja Muzeja afričke umetnosti generiše promotivnu poruku iz dva izvora. Naime, pored značaja same zbirke, nove posetioce jednako će privući i svedočanstva već postojeće publike, čija ekspresija je zabeležena u filmu i na plakatu. Time je postignuta ne samo raznovrsnost i dinamika u seriji grafičkih proizvoda, već i koherentnost delova u izgradnji ključne poruke i dijaloga sa publikom: Muzej postoji kako zbog umetničkih predmeta koje baštini, tako i zbog posetilaca kojima prenosi i prezentuje bogatstvo umetničkog izraza afričkih naroda.“

Student: Nataša Stojanović
Mentor: Aleksandar Kelić
Fotografije snimila: Biljana Bošković

 
0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network