Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

KUFAMBA – RADIONICE PLESA ZA ODRASLE

KUFAMBA - Radionice plesa za odrasleMuzej afričke umetnosti raspisuje poziv za upis polaznika na ciklus radionica tradicionalnih plesova Mozambika – Kufamba.

Plesne radionice su namenjene odraslim osobama (početnicima), koje su zainteresovane da, osim koreografije popularnih plesova, saznaju nešto više i o kulturi ove južnoafričke države.

Besplatan promo-čas održaće se u ponedeljak, 6. maja, od 18 do 19 časova. Zbog ograničenog broja mesta, prijave za prisustvo promotivnom času su obavezne i šalju se na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., do subote, 4. maja.

Prijava zainteresovanih kandidata za upis obaviće se do 10. maja, a radionice će se održavati ponedeljkom, od 13. maja do 3. juna, u terminu od 18 do 19 časova.

O radionicama

U kulturama širom sveta ples omogućava telesno izražavanje ličnog i kolektivnog identiteta.

Afrički plesovi kao vid nematerijalnog kulturnog nasleđa održavaju tradicionalne vrednosti, ali su istovremeno i odraz društvenih promena. U Africi postoji na hiljade vrsta plesova, koji se izvode u brojne svrhe – povodom rituala namenjenih svetim i religijskim praksama (povezivanje sa kultovima predaka, otelovljavanje duhova i natprirodnih božanstava), ali i za obeležavanje važnih događaja (obredi prelaza, kraljevski plesovi, itd.) i socijalizaciju zajednice.

Mozambik, država na jugu Afrike, poseduje živopisnu plesnu tradiciju, specifičnu u odnosu na narod i region gde se praktikuje. Reč kufamba na xirzonga jeziku Mozambika znači „pokret, kruženje“ i podseća nas na to da ples kao vid „univerzalnog jezika“ omogućava uspostavljanje kulturnog dijaloga i sporazumevanje ljudi širom sveta.

Radionice Kufamba predstavljaju posebnu priliku da putem plesa upoznate kulturu Mozambika i savladate koreografije tradicionalnih plesova marabenta i ksigubu.

Marabenta (orig. Marrabenta) je jedan od najpopularnijih plesova Mozambika. Tokom 1940-ih godina ples se izvodio u seoskim zajednicama južnog Mozambika, a 1975. godine postaje jedan od glavnih načina kulturnog otpora protiv portugalskog kolonijalizma. Danas ples izvode žene u raznobojnim kapulana kostimima.

Ksigubu (orig. Xigubu) je ratnički ples i kulturna ekspresija otpora prema kolonijalnoj opresiji u Mozambiku, ali i u drugim južnoafričkim zemljama. Ples se izvodi uz zvukove bubnjeva i danas predstavlja nacionalni simbol Mozambika.

Za pohađanje ciklusa radionica plesno iskustvo je poželjno, ali nije neophodno – od vas očekujemo samo dobru volju i spremnost da se prepustite dinamičnim ritmovima Mozambika!

Informacije o plesnim radionicama:

Ciklus se sastoji iz četiri radionice koje će se održavati svakog ponedeljka od 18 do 19 časova, od 13. maja do 3. juna 2024. godine.

Maksimalan broj polaznika je deset, a cena kursa iznosi 2.000 dinara.

Zainteresovani kandidati treba da pošalju prijave na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. do 10. maja sa sledećim podacima:

  • Ime i prezime, godina rođenja, kontakt telefon i mejl,
  • Zašto želite da pohađate kurs (kratko, do 100 reči).

Nakon slanja prijave dobićete instrukcije za uplatu, a upis se vrši do popunjavanja svih mesta. Polaznici treba da dođu u sportskoj ili opuštenoj opremi, da ponesu jednu maramu sa sobom (približno 150x50 cm), kao i flašicu vode.

Tokom održavanja radionica, Muzej ima pravo fotografisanja i snimanja video-zapisa programa za muzejsku arhivu, kao i za objave u medijima i na društvenim mrežama.

O predavačima

Donia Tembe ĐurićDonia Tembe Đurić je po profesiji istoričarka i plesačica iz Mozambika koja trenutno živi u Srbiji.

Osnovne studije istorije sa specijalizacijom društvene istorije završila je u Maputu na Eduardo Mondlejn Univerzitetu.

Plesom i glumom se bavi od mlađih dana. Donia je članica „Milorhoa“, jednog od najvećih klubova tradicionalnog plesa u Mozambiku, i sertifikovani je plesno-sportski trener od strane Svetske plesne federacije.

Pored afričkih tradicionalnih plesova, ima velikog iskustva u savremenom plesu, klasičnim i latino-američkim plesovima. Osvojila je brojna plesna takmičenja u Lesotu, Esvatiniju, Bocvani, Mozambiku i Srbiji.

 

Aleksandra GačićAleksandra Gačić je kustos-saradnik MAU. Po profesiji master etnolog i antropolog, Aleksandra se već deset godina bavi urbanim plesovima (hip-hop i kramp) u vidu takmičenja i edukacije.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network