Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

ArtFRIKA – kreativni konkurs MAU za školarce

ArtFRIKAMuzej afričke umetnosti (MAU) poziva učenike osnovnih i srednjih škola da tokom letnjeg raspusta učestvuju u kreativnom konkursu pod nazivom ArtFRIKA. Pozivamo vas da zajedničkim snagama spojimo umetnost i afrički kontinent.

Ulepšajte sebi letnje dane: zavirite u svoja sećanja, otvorite stare kutije u kojima se čuvaju uspomene i napravite fotografiju, crtež ili pesmu o nekoj od njih. Prošetajte kroz Muzej afričke umetnosti ili poslušajte priče o našim predmetima preko audio-vodiča i predstavite nam svoj doživljaj Afrike. Razmislite, možda ste baš nedavno čuli ili videli neke slike, priče, vesti vezane za Afriku. Ako jeste, pozivamo vas da se igrate s nama i učestvujete u MAU kreativnom konkursu, jer smo za odabrane radove u svakoj kategoriji (mlađi razredi OŠ/ stariji razredi OŠ/ srednjoškolci) pripremili posebne nagrade.

Svi učenici pozvani su da prilože po jedan svoj rad u formi crteža, pisma, pesme, stripa, fotografije, mima, video-klipa ili druge slobodne forme, odlučujući se za jednu od 2 teme: MUZEJ i AFRIKA.

Radove očekujemo od 1. do 30. avgusta.

 


 

Teme

ArtFRIKA- Muzeji u svojim prostorima čuvaju, istražuju i široj publici predstavljaju baštinu, brojne vredne predmete koje smo iz prošlosti nasledili. Raditi u muzeju znači baviti se uspomenama i sećanjima, pa vas ovom prilikom pozivamo da i vi zamislite svoj lični muzej: predstavite nam kroz crtež, pismo, pesmu, strip, fotografiju, mim, video-klip ili neku drugu formu predmet koji je simbol vašeg sećanja i naročito važne, dragocene uspomene. Naš muzej čuva različite maske, skulpture, tkanine, muzičke instrumente, odeću, nakit, slike, fotografije itd. koji nas podsećaju na raznolika putovanja u Afriku, na poklone i prijateljstvo s narodima Afrike, na daleke kulture i umetnosti afričkog kontinenta. Kroz temu MUZEJ pozivamo vas da nam predstavite svoju ličnu baštinu – neku uspomenu, suvenir, predmet ili jednostavno sećanje na vama drago putovanje (ne nužno afričko) ili prijateljstvo.

 

ArtFRIKA- Afrika je ogroman kontinent na kome se nalazi preko 50 zemalja, a u njima živi veliki broj različitih naroda. Zahvaljujući našem muzeju možete saznati puno zanimljivih informacija o ovom kontinentu, ali se o njemu govori i u školama, na televiziji, on je prisutan u romanima, igranim i crtanim filmovima, stripovima, reklamama itd. Kroz temu AFRIKA pozivamo vas da nam predstavite svoje viđenje Afrike, bilo nakon samostalne šetnje kroz MAU ili preslušavanjem audio-vodiča, bilo razmišljanjem o Africi koju ste upoznali na neki drugi način. Kako biste nacrtali neki afrički prizor? Šta biste napisali u pismu zamišljenom afričkom prijatelju? Da li se u vašem domu ili okolini može fotografisati nešto što podseća na Afriku? Kako bi izgledala vaša afrička maska ili skulptura koju nam možete fotografisati ili snimiti? Znate li neke čuvene afričke junake crtanih i TV filmova?

 


 

Kako učestvovati?

ArtFRIKASvoj rad, koji može biti crtež, pesma, strip, pismo ili neka druga slobodna forma, možete poslati poštom na adresu: Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, 11000 Beograd sa naznakom „ArtFRIKA” ili, ukoliko se radi o fotografiji, mimu, video-klipu ili bilo kom drugom digitalnom radu, na muzejski mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. sa naslovom „ArtFRIKA”.

NAPOMENA: molimo da sve fajlove veće od 5 MB šaljete na našu imejl adresu putem WeTransfer platforme.

Svoje radove obavezno potpišite na sledeći način:

  • naziv rada
  • tema: MUZEJ ili AFRIKA (odabrati jednu)
  • ime i prezime
  • škola, odeljenje, grad
  • kontakt telefon

NAPOMENA: Ukoliko digitalni rad šaljete putem WeTransfer platforme, u okviru imejl prijave na konkurs treba OBAVEZNO navesti i link za preuzimanje fajla.

Preporuke za tehniku:

ArtFRIKA- crtež (olovkom, flomasterom, voštanim ili drvenim bojama)
- fotografija (telefonskom kamerom, tabletom, aparatom; format fajla: JPG; maksimalna veličina fajla 5 MB)
- pismo (pisano ručno, čitkim rukopisom ili na računaru)
- pesma ili priča (pisana ručno, čitkim rukopisom ili na računaru)
- video-klip (maksimalne dužine 1–3 minuta, telefonom ili kamerom; format fajla: AVI ili MP4)
- mim (na računaru; format fajla: JPG, PNG ili GIF; maksimalna veličina fajla 5 MB)
- slobodna forma (u formatu prihvatljivom za slanje poštom ili mejlom)
- šta god izabereš, uradi samostalno!

Preporuke za temu:

ArtFRIKA- lična uspomena ili sećanje vredno čuvanja
- tvoj lični muzej
- sećanje na tebi drago putovanje ili prijateljstvo
- nasleđe vredno čuvanja
- Afrika kroz predmete MAU (poseti muzej ili audio-vodič)
- Afrika iz crtanih i TV filmova
- pismo zamišljenom afričkom prijatelju
- pesma ili priča o Africi
- zamišljeni afrički prizor
- fotografija koja podseća na Afriku
- šta god izabereš, uradi samostalno!

Vaše radove očekujemo u periodu od 1. do 30. avgusta 2020. godine. Odabrani radovi biće predstavljeni na virtuelnoj izložbi ArtFRIKA 2020, dok smo za one najkreativnije pripremili posebne nagrade.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network