Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Tranzit(i)

11-13. jun 2006

Bartelemi Togo – Barthélémy Toguo

„Svi smo mi u neprekidnom «tranzitu». To je pojam inherentan čoveku 20. i 21. veka. Malo je važno da li je on beo, crn ili žut, svako je potencijalno «prognan» jer ga pokreće motor koji se zove putovanje, pretvarajući ga u «raseljeno lice».“ Ovo su reči kamerunskog umetnika Bartelemi Togoa, koji od 11. do 13. juna gostuje u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. Njegovo gostovanje se realizuje u okviru projekta «Obojeni svet», koji su inicirali Mihael Milunović i Muzej afričke umetnosti, kojim će se našim sugrađanima u narednom periodu predstaviti nekoliko savremenih svetskih umetnika.

Bartelemi Togo od devedesetih godina 20. veka živi na relaciji Francuska – Nemačka – Kamerun. Kao i mnogi drugi savremeni umetnici, on je u stalnom pokretu, seleći se od izložbi do bijenala, i sa jednog kontinenta na drugi. Za njega je putovanje način života, a brojni susreti postaju izvor inspiracije, omogućujući mu da sopstvenu kulturu i umetničko iskustvo suoči sa iskustvom Drugog.

U periodu 1996-1999 Togo je ostvario seriju performansa pod nazivom Tranzit(i), zasnovanih na statusu večitog stranca, koji se, uglavnom, odigravaju na aerodromima, železničkim stanicama i pograničnim zonama – ukratko, na mestima putovanja. U njima se bavi pre(vazi)laženjem granica, preispitujući i razobličujući društvena predubeđenja, klišee koji razdvajaju Zapadni i ne-Zapadni svet. „Bilo mi je preko glave da trpim carinske kontrole zasnovane na stereotipima i predrasudama. Stoga sam odlučio da dam priliku carinicima da vežbaju svoj talenat za pretraživanje i da otkriju apsurdnost svojih klišea.“ Otada, prilikom svakog tranzita ovaj umetnik, koji je „suviše crn za svoju ličnu kartu“ izmišlja malo iznenađenje: kofere od masivnog drveta (lažne), koje je nemoguće otvoriti, redenik za municiju u kojima drži – karamele, ili uniformu pariskih đubretara koju oblači prilikom putovanja u prestižnim francuskim vagonima.

Izuzetno plodan i mnogostran umetnik, koji radi u različitim medijima (akvarel, crtež, fotografija, video, skulptura, instalacija, performans), ostvario je nebrojene izložbe, te je s pravom od strane likovnih kritičara nazvan jednim od najdinamičnijih savremenih afričkih umetnika na međunarodnoj likovnoj sceni danas.

Program

Video

 

Galerija slika

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network