Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Ovog maja Muzej afričke umetnosti poziva vas na

PREDAVANJE

Nebeski dvojnici iz zemlje Joruba –
kult blizanaca u Nigeriji

Aleksandra Prodanović Bojović, kustos MAU
Četvrtak, 12.5.2016. u 13č
Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu (sala 508)

U okviru Antropološke agore u četvrtak, 12. maja 2016. u 13 časova, u sali 508 Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održaće se predavanje Aleksandre Prodanović Bojović, dipl. etnologa/antropologa i kustosa za afričku umetnost u MAU, na temu "Nebeski dvojnici iz zemlje Joruba – kult blizanaca u Nigeriji". Uvodnu reč daće prof. dr Senka Kovač.

Afrika je kontinent na kojem se rađa veliki broj blizanaca. U verovanju mnogih afričkih zajednica blizanci su prikazani kao bića sa nesvakidašnjim moćima. Kod naroda Joruba iz Nigerije, koji ima najveću stopu rađanja blizanaca na svetu, odnos prema ovoj deci uzdignut je do kultnog statusa i zasniva se na verovanjima u njihovo božansko ili nebesko poreklo. Smatraju se blagoslovom za porodicu, ali istovremeno asociraju na opasnost. Okruženi su nizom rituala i tabua, počev od imena koja dobijaju na rođenju. U ranijim vremenima, pre postojanja mogućnosti pružanja adekvatne medicinske pomoći, smrt blizanaca bila je česta pojava. Neobične okolnosti rođenja ove dece i rizici od ranog umiranja doprineli su predstavi o njima kao nebeskim bićima. Deo kulta činile su komemorativne drvene figure „ere ibeđi“ izrađivane u slučaju smrti blizanaca, koje su porodici pružale “utehu” zbog gubitka deteta. U savremenom dobu, usled izmenjenih društvenih okolnosti (obrazovanja, zdravstva itd.) blizanačke figure su izgubile svoju funkciju, međutim, pojedini elementi kultnog odnosa prema blizancima i dalje su prisutni, potvrđujući snagu narodnih verovanja.

Na predavanju će se razmotriti kultna praksa naroda Joruba vezana za blizance sa antropološkog i sociološkog stanovišta, kao i identitet blizanaca – pripadnika porodične i šire društvene zajednice. Biće predstavljeni metafizički koncepti i mitsko-religijska slika sveta naroda Joruba, kao i univerzalne strukture mišljenja na kojima se zasnivaju predstave blizanaca. Jedan segment predavanja odnosiće se na transformaciju kulturnih ideja o blizancima kod Joruba naroda u sadašnjem vremenu, izraženu kroz društvenu praksu, popularnu kulturu i umetnost.

Aleksandra Prodanović Bojović, kustos za afričku umetnost radi u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu od 2002. godine, gde je ostvarila niz izložbi, predavanja, radionica i drugih programa. Predavanje je rezultat istraživanja kulturnog fenomena vezanog za blizance i parove u Africi. Predavanje je deo pratećeg programa uz samostalnu studijsku izložbu u Muzeju afričke umetnosti: “Ibeđi – dva puta rođeni: skulpture blizanaca iz zbirke Pavlić” (decembar 2015 – jun 2016).

 

*Besplatan ulaz na predavanje

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network