Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Otvaranje izložbe

„OVO NIJE RAT“ – Oslobođenje duha i zemlje, u mastilu i na delu

kustoskinja Ane Knežević i Emilije Epštajn

Festivala Alternative film/videoSreda, 8. decembar 2021, u 19 h u Domu kulture Studentski grad

Tema ovogodišnjeg Festivala Alternative film/video su Nesvrstani, a biće prikazano preko 40 eksperimentalnih, alternativnih, ličnih, avangardnih i političkih filmova iz celog sveta, uključujući filmove iz nesvrstanih zemalja poput Ekvadora, Čilea, Konga, Indije, Tajlanda...

Izložba „OVO NIJE RAT“ – Oslobođenje duha i zemlje, u mastilu i na delu kreće od ikonične fotografije koja je zabeležila susret Franca Fanona, psihoanalitičara i filozofa sa Martinika, Omara Usedika, lidera alžirske borbe za nezavinstost i Zdravka Pečara, učesnika u zbivanjima i autora kapitalnog dela „Alžir do nezavisnosti” u kome on kao istoričar i novinar daje svoj, ali i kolektivni jugoslovenski doprinos ovoj velikoj borbi. Fotografija je snimljena 1960/61. godine u stanu Franca Fanona, tadašnjeg predstavnika privremene alžirske vlade u Tunisu, gde su se okupljali brojni učesnici Alžirskog rata za nezavinost (1954-1962) u živoj razmeni revolucionarnih ideja.

Fanon, Usedik i Pečar u Fanonovom stanu u Tunisu (1960), Dokumentacija MAU

Fanon, Usedik i Pečar u Fanonovom stanu u Tunisu (1960)
Dokumentacija MAU

O snazi Fanonovih ideja svedoči i film „Bitka za Alžir” (1966) snimljen tek nekoliko godina po oslobođenju Alžira i u velikoj meri inspirisan njegovim esejom „Alžir skida veo”. Kroz analizu pisanih i snimljenih akcija! skidanja i navlačenja vela, izložba teži da predstavi mnogobrojne i slojevite aspekte ovog istorijskog trenutka ne samo kroz dela poznatih revolucionara, već i kroz tumačenja učešća i doprinosa alžirskih žena. Ne zaboravljajući Fanonovu vizionarsku perspektivu o subverzivnoj i najmanje dvostrukoj ulozi alžirske žene koja skida veo i preuzima evropski identitet, ipak, ne smemo izostaviti činjenicu da do uključivanja žena u rat uvek i svuda (i danas) dolazi iz očajanja i neophodnosti, ali ne i prosvetljenja i feminističke svesti.

Glasilo El Mudžahid, Biblioteka MAU, Foto: Vlada Popović

Glasilo El Mudžahid, Biblioteka MAU
Foto: Vlada Popović

Alžirski rat bio je jedan od najdužih i najkrvavijih ratova za dekolonizaciju, delom zato što se Alžir smatrao sastavnim delom Francuske. Dugo su ga pratile sintagme poput „rat bez imena“, „rat neizrecivog naziva“, ili su korišćeni epiteti „događaji“, „oružana akcija“, „policijska operacija“, „akcije za održanje reda“, „operacije za obnavljanje građanskog mira“ ili „mirovne operacije“ – sve samo ne rat, naziv za masovno žrtvovanje ljudi na obe strane; samo ne pobuna autohtonog stanovništva zarobljenog u jednom rasističkom društvu u kojem je dominirao eksploatatorski odnos kolona (evropskih doseljenika) prema muslimanskom stanovništvu; sve samo ne jedna velika obmana jednakog pripadanja francuskoj naciji. U tom smislu, autorke izložbe su smatrale da je apsolutistički, zaslepljeni i nepokolebljiv karakter rasističke svesti i čitave jedne istorije kolonizacije najbolje izražen u sintagmi „ovo nije rat“.

Pored odabranih kadrova iz filma „Bitka za Alžir” na izložbi „OVO NIJE RAT“ – Oslobođenje duha i zemlje, u mastilu i na delu biće predstavljen fotografski i dokumentarni materijali, časopisi, prepiske i publikacije iz fonda Muzeja afričke umetnosti, kao svedočanstva aktivnog jugoslovenskog prisustva, odnosno učešća dr Zdravka Pečara, ali i Vede Zagorac, na prvim linijama borbe za dekolonizaciju Afrike.

Alžirska bitka, poster, Dokumentacija MAU

Alžirska bitka, poster
Dokumentacija MAU

Kustoskinje izložbe: Emilia Epštajn i Ana Knežević

Stručni saradnik na identifikaciji fotografija: Bedredin Buajša

Izložba traje do 22. decembra, a rezultat je saradnje Doma kulture Studentski grad i Muzeja afričke umetnosti povodom Festivala Alternative film/video u znaku Nesvrstanih koji se održava od 8. do 12. decembra 2021. u Domu kulture “Studentski grad” (DKSG) na Novom Beogradu.

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network