Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Subota, 9, 16, 23. i 30. septembar 2017, od 11 do 14 sati

Radionice kapuere u prirodi – u bašti MAU

Foto: Marija Piroški
Foto: Marija Piroški

Kapuera – kao tehnika, ples, performans, borilačka veština – nastala je među afričkim robovima u Brazilu predstavljajući vid razonode, ali i mogućnost da se prikriveno, kroz muziku, pesmu i pokret prenesu elementi kulturno-istorijskog nasleđa, predanja ili određene poruke. Tridesetih godina 20. veka postaje priznata kao sport i otvara se prema svim slojevima društva.

Kapuera je danas globalni fenomen, a od 2014. godine UNESKO je ovu veštinu uvrstio na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Brazila. 


U okviru radionica na otvorenom, u bašti MAU, imaćete priliku da se upoznate sa osnovnim kapuera pokretima i igrom, kao i ritualom vezanim za izvođenje kruga (port. roda). U krugu dolazi do interakcije između muzičkih instrumenata, pesme i, pre svega, igrača, koji svojim telima uspostavljaju neverbalnu komunikaciju.

U muzičkom delu radionica možete da naučite da svirate instrumente na kojima se izvodi muzika za kapueru i druge afro-brazilske plesove (birimbau – muzički luk, pandeiro – daire sa kožom, agogo – zvonca, heko-heko – izrezbareni bambus i atabaki – bubanj). Pored toga, imaćete prilike da naučite i neke od kapuera pesama koje se pevaju na portugalskom jeziku.

Radionice su organizovane prema uzrastu, a vode ih treneri iz kluba Capoeira Angola Belgrado:

11:00 – Radionica kapuere za decu do 6 godina;
12:00 – Radionica kapuere za decu od 7 do 12 godina;
13:00 – Radionica kapuere za decu stariju od 12 godina i odrasle.

Za sve informacije o kapueri i uslovima učešća u radionicama, pišite na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Napomena: u slučaju kiše program se otkazuje.


 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network