Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

LIKOVNI KONKURS ZA DECU I MLADE
„Ploveći rekom Niger - likovno putovanje kroz zapadnu Afriku“

Muzej afričke umetnosti organizuje likovni konkurs za decu i mlade na temu „Ploveći rekom Niger - likovno putovanje kroz zapadnu Afriku“ za najbolji crtež učesnika uzrasta od 6 do 18 godina inspirisan tekućim muzejskim izložbama. Konkurs je otvoren od 24. marta do 19. maja 2016. godine.

Pozivamo predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, kao i likovne ateljee, kulturne centre i ostale ustanove i udruženja za decu i mlade da zakažu termine za grupnu posetu Muzeju afričke umetnosti i prateću likovnu radionicu „Ploveći rekom Niger - likovno putovanje kroz zapadnu Afriku“. Samo oni radovi koji su nastali u okviru zakazanih termina za grupnu posetu i prateću likovnu radionicu u Muzeju učestvuju na konkursu.

Najuspešniji crteži biće predstavljeni 4. i 5. juna na izložbi radova učesnika likovnog konkursa u okviru godišnje manifestacije „Afro festival 2016“ koja se održava u bašti Muzeja afričke umetnosti. Autore najuspešnijih radova očekuju specijalne nagrade.

KAKO UČESTVOVATI?

Posetom Muzeju afričke umetnosti deca i mladi imaju priliku da vide aktuelnu tematsku izložbu „Ibeđi – dva puta rođeni” i stalnu izložbenu postavku „Tradicionalna umetnost zapadne Afrike“ i da, uz razgovor sa kustosima, otkriju verovanja, priče, običaje i savremene odlike kultura naroda zapadne Afrike. Na osnovu teme „Ploveći rekom Niger - likovno putovanje kroz zapadnu Afriku“ izabrane za ovogodišnji konkurs, predstavićemo deci i mladima tokom njihove posete Muzeju dela tradicionalne umetnosti različitih naroda zapadne Afrike – Bamana, Dogon, Baga, Kisi, Fon, Joruba i drugih, koji imaju jedno zajedničko prirodno bogatstvo – povezuje ih velika reka Niger. Od izvora u planinskom području Futa Džalon u Gvineji do ušća u Atlantski okean u Nigeriji, tok i sliv reke Niger bili su područje razvoja starih afričkih država, velikih trgovačkih gradova, susreta različitih religija. Upoznajući tradicionalnu umetnost iz zbirki Muzeja afričke umetnosti, svako će kroz razgovor sa kustosima ujedno otkrivati odlike zapadno-afričkih kultura, način života i svet prirode ovog regiona.

Tokom obilaska izložbi upoznaće bogatstvo stilova i značenja zapadno-afričkih umetničkih izraza, a zatim će na likovnoj radionici u prostoru Muzeja nacrtati svoj rad: mogu izdvojiti neki detalj, izabrati određeni predmet ili više predmeta koji će činiti kompoziciju, nacrtati različite motive, dočarati afričku priču ili mit koji su čuli tokom posete Muzeju, prikazati ljude i način života, zamišljeni predeo...

Likovni konkurs Muzeja afričke umetnosti ima za cilj da deci i mladima približi umetnost i kulture afričkog kontinenta, da podstakne njihovu vizuelnu percepciju, likovno istraživanje i izražavanje, stvarajući i negujući nove generacije muzejske publike i ljubitelja, poznavalaca i poštovalaca Afrike.

Učešće na konkursu podrazumeva posetu Muzeju, obilazak izložbi sa ciljem upoznavanja sa umetnošću Afrike i likovnu radionicu na kojoj će svako nacrtati crtež na zadatu temu.

- Zakažite termine za posetu Muzeju u periodu od 24. marta do 19. maja tekuće godine za grupe predškolaca, osnovaca, srednjoškolaca (grupna poseta podrazumeva od 10 do najviše 50 posetilaca u jednom terminu). Pri zakazivanju, potrebno je navesti broj dece/mladih u grupi, njihov uzrast, naziv škole ili predškolske ustanove, željeni datum i vreme za posetu Muzeju.

  • e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
  • telefon: 011/2651-654, 011/2651-269
  • kontakt osoba: Marija Ličina, kustos

- Poseta traje ukupno 120 minuta i obuhata obilazak izložbi i likovnu radionicu.

- Cena ulaznice je 150 dinara. Muzej obezbeđuje materijal za radionicu.

PROPOZICIJE

- Na konkursu mogu učestvovati grupe dece/mladih, uzrasta od 6 do 18 godina, iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, likovnih ateljea za decu i mlade, kulturnih centara i ostalih radionica, klubova, sekcija.

- Radovi moraju biti originalni i rađeni samostalno, nastali isključivo u Muzeju afričke umetnosti tokom organizovane radionice.

- Tehnika:

  • za decu od 6 do 14 godina (predškolci i osnovci): grafitna olovka, voštane boje;
  • za mlade od 14 do 18 godina (srednjoškolci): grafitna olovka, olovke u boji (drvene bojice), flomasteri.

- Crteži ostaju u Muzeju afričke umetnosti i neće se vraćati učesnicima.

- Radove će ocenjivati komisija sastavljena od stručnjaka iz oblasti kulture i umetnosti.

KATEGORIJE I NAGRADE

Muzej će na osnovu odluke žirija odabrati crteže koji će biti predstavljeni 4. i 5. juna na izložbi radova u okviru manifestacije „Afro festival 2016“. Žiri će odabrati i proglasiti najbolje radove iz tri starosne kategorije, za koje će autorima biti dodeljene nagrade:

  • najbolji crtež učesnika konkursa uzrasta od 6 od 10 godina (predškolci i mlađi osnovci),
  • najbolji crtež učesnika konkursa uzrasta od 11 do 14 godina (stariji osnovci),
  • najbolji crtež učesnika konkursa uzrasta od 14 do 18 godina (srednjoškolci).

 

Više informacija o konkursu potražite ovde (.pdf).

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network