Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Vođenja i radionice tokom marta

6, 13, 20, 27. mart, od 11 do 13 časova:

JAVNO VOĐENjE KROZ IZLOŽBU
„Ibeđi: dva puta rođeni“

+ DEČJA KREATIVNA RADIONICA
„Umetnost i mitovi naroda Joruba“ (uzrast 4 do 12 godina)

U nedeljnom terminu od 11 do 13 časova, najnoviju tematsku izložbu „Ibeđi: dva puta rođeni“ posetiocima će predstaviti autorka izložbe Aleksandra Prodanović Bojović, kustoskinja Muzeja afričke umetnosti. Na izložbi su prikazane skulpture blizanaca iz zbirke Pavlić, kolekcionirane krajem 70-tih godina u Nigeriji, koje svedoče o izuzetnoj umetničkoj tradiciji, kao i verovanjima i običajima naroda Joruba. Posetioci će moći da pogledaju i crno-bele fotografije – duple portrete iz zapadne Afrike, koji ilustruju očuvanje verovanja i predstave o blizancima koji su transponovani u nove medije. Ova multimedijalna izložba sadrži i intervju autorke izložbe sa sveštenikom narodne religije Joruba o verovanjima vezanim za blizance, kao i izbor kratkih filmova na temu izložbe.

Pored stručnog vođenja namenjenog odraslim posetiocima, kao prateći program izložbe „Ibeđi: dva puta rođeni“ nedeljom u istom terminu organizuju se i kreativne radionice za decu uzrasta od 4 do 12 godina sa temom „Umetnost i mitovi naroda Joruba“.

Program za decu “Umetnost i mitovi naroda Joruba” počinje razgledanjem izložbe “Ibeđi: dva puta rođeni” koja predstavlja umetničke domete, bogatstvo i raznovrsnost stilova skulptura sa motivom blizanaca. Deca će zatim na kreativnoj radionici uz razgovor sa kustosima i umetnicima (Marija Ličina / Milica Josimov) upoznati verovanja i stvaralaštvo naroda Joruba iz Nigerije, i na svoj način protumačiti skulpture ibeđi, priče o moćnom božanstvu groma, Šangu, kao i o lukavom Ešuu koji pravi smicalice i izaziva ljude da izraze svoje osobine i karakter. Svoj doživljaj skulptura ibeđi i stare kulture naroda Joruba deca će na kreativnim radionicama izražavati crtežom i bojom, oblikovanjem, kratkim “scenskim” prikazom mitskih priča i kreiranjem različitih predmeta od reciklažnih materijala.

Cena ulaznica za programe nedeljom od 11 do 13 časova: 150 dinara (svi uzrasti)

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network