Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Putujuće izložbe

TRADICIONALNI MURALI AFRIKE

Lokacija:

Muzej Krajine Negotin – Galerija Mokranjčeve kuće

14. maj – 14. jun 2018.

Autorka izložbe i kataloga:

Nataša Njegovanović Ristić

Fotografije sa Izložbe

O gostovanju

Izložba Muzeja afričke umetnosti „Tradicionalni murali Afrike“ gostovala je u Muzeju Krajine u Negotinu – u galeriji Mokranjčeve kuće od 14. maja do 15. juna 2018. godine, u okviru nacionalne manifestacije „Muzeji za 10“. Na otvaranju su govorili direktor Muzeja Krajine Ivica Trajković i, iz Muzeja afričke umetnosti, Marija Miloš, kustos i Milica Josimov, konzervator. Gost večeri na otvaranju izložbe bila je vokalna grupa “Klasje” koju vodi učiteljica Dušica Đurđić.

Kao prateći program tokom trajanja izložbe, organizovan je niz radionica za decu „Mini-modeli za afričke murale“ koje su vodile Marija Miloš i Milica Josimov iz Muzeja afričke umetnosti u saradnji sa koleginicama iz Muzeja Krajine Vesnom Janjić i Sanjom Radosavljević.

Zahvaljujemo se svim kolegama iz Muzeja Krajine u Negotinu na pozivu za gostovanje, uspešnoj saradnji i mnogim lepim utiscima koje smo poneli iz Negotina.

O Izložbi

Izložba „Tradicionalni murali Afrike“ predstavlja fotografije slikanih, reljefnih i mozaičkih ukrasa na arhitekturi – delovima eksterijera i enterijera kuća i čitavih naseobina iz različitih delova afričkog kontinenta. Murali kao umetnička forma predstavljaju vekovnu tradiciju, a po izuzetnim likovnim dometima izdvajaju se ostvarenja umetnica naroda Igbo (Nigerija), Gurunsi (Burkina Faso i Gana), Ndebele i Basoto (Južna Afrika).

Usled klimatskih uslova, murali su svake godine, posle kišnog perioda, obnavljani ili nanovo slikani. Efemernost murala nije uticala na likovni program, umetnički stil ili tematiku. Naprotiv, žene-muralistkinje su prenosile svoje slikarsko umeće s generacije na generaciju i održavale ovu formu umetničke izražajnosti, kontinuirano prenoseći kroz estetsku i semantičku prizmu najznačajnije vrednosti zajednice - kao što su vrlina, moral, ponos, identitet, duhovnost.

Ova izložba svedoči o specifičnostima umetničkog izraza afričkih muralistkinja koje poput slikarskog platna oslikavaju zidove kuća, sadržavajući istovremeno elemente tradicionalnog kanona i duh modernosti od kojih polaze savremeni afrički umetnici.

Dosadašnja putovanja izložbe „Tradicionalni murali Afrike“:

Ukoliko želite da u vašem gradu gostuje izložba „Tradicionalni murali Afrike“, pogledajte i: