Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Putujuće izložbe

TRADICIONALNI MURALI AFRIKE

Lokacija:

Narodna skupština Republike Srbije

8 - 15. decembar 2015.

Autor izložbe i kataloga:

Nataša Njegovanović Ristić

Fotografije sa Izložbe

O Izložbi

Izložba „Tradicionalni murali Afrike“ predstavlja fotografije slikanih, reljefnih i mozaičkih ukrasa na arhitekturi – delovima eksterijera i enterijera kuća i čitavih naseobina iz različitih delova afričkog kontinenta. Murali kao umetnička forma predstavljaju vekovnu tradiciju, a po izuzetnim likovnim dometima izdvajaju se ostvarenja umetnica naroda Igbo (Nigerija), Gurunsi (Burkina Faso i Gana), Ndebele i Basoto (Južna Afrika).

Usled klimatskih uslova, murali su svake godine, posle kišnog perioda, obnavljani ili nanovo slikani. Efemernost murala nije uticala na likovni program, umetnički stil ili tematiku. Naprotiv, žene-muralistkinje su prenosile svoje slikarsko umeće s generacije na generaciju i održavale ovu formu umetničke izražajnosti, kontinuirano prenoseći kroz estetsku i semantičku prizmu najznačajnije vrednosti zajednice - kao što su vrlina, moral, ponos, identitet, duhovnost.

Ova izložba svedoči o specifičnostima umetničkog izraza afričkih muralistkinja koje poput slikarskog platna oslikavaju zidove kuća, sadržavajući istovremeno elemente tradicionalnog kanona i duh modernosti od kojih polaze savremeni afrički umetnici.

Otvarajući izložbu u holu Narodne skupštine Srbije, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da izložene fotografije slikanih, reljefnih i mozaičkih ukrasa omogućavaju zainteresovanima da se upoznaju sa delom bogate afričke kulture i istakla značaj saradnje koju Skupština Srbije na ovaj način ostvaruje sa našim uglednim institucijama kulture.

Ambasador Maroka u Srbiji Abdallah Zagour zahvalio je na mogućnosti da radovi budu izloženi u parlamentu i naveo da su izloženi dragoceni primeri afričke umetnosti.

Marija Aleksić, v. d. direktora Muzeja afričke umetnosti istakla je da Srbija i narodi država afričkog kontinenta imaju višedecenijsku saradnju, zasnovanu na uzajamnom poštovanju, poverenju i uvažavanju. Ova izložba - prema njenim rečima – najbolji je pokazatelj da podsticanje kulturne saradnje i razmene predstavlja važan, neizostavan činilac u izgradnji dobrih međunarodnih odnosa.

Otvaranju su prisustvovali brojni narodni poslanici, ličnosti iz političkog, javnog i kulturnog života Srbije i ambasadori skoro svih afričkih i arapskih zemalja.