Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Preporučujemo

 

SI HENE: Očuvanje arhiva istorije poglavarstva

Si HeneSi Hene na Akan jeziku znači „ustoličenje“. Cilj organizacije je otkrivanje i arhiviranje kulturnog nasleđa poglavarstva (chieftaincy) u Gani. Pregled fotografskih i kinematografskih materijala pruža dublju perspektivu i čuva nasleđe pojedinaca koji su od 1800. do modernog doba vladali Ganom. Primarni cilj Si Henea je da sačuva istorijske arhive Gane koje su usredsređene na instituciju poglavarstva/vladavine širom Gane, kao i da učini arhive dostupnim stanovnicima i Gane i sveta, kako digitalno tako i na nivou direktne komunikacije.

Rita Mavuena Benisan je ganska interdisciplinarna umetnica i osnivačica Si Henea. Prvih dvadset godina života živela je u SAD. Njena umetnost istražuje i slavi afričku i crnu (Black) estetiku crpeći iz njenog interkulturalnog porekla i identiteta Afrikanke i Amerikanke. Benisan sebe smatra narativnim fotografom i u svom radu se oslanja na medije slikanja, grafike i tekstila, kako bi ispitala sopstveni Crni (Black) narativ. Takođe voli da prati porodične loze u vezi sa kraljevima, poglavarima i majkama-kraljicama.

Kontakt

Osnivač: Rita Mavuena Benisan (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.)

Imejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sajt: www.sihene.com

Instagram: @si.hene

Tviter: @si_hene

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Audio-vodič

Audio-vodič

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.

Tekuća izložba