Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Putujuće izložbe

Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan

Lokacija

Centar za posetioce Narodne banke Srbije
(Kralja Petra 12)

14. oktobar 2011. – 20. april 2012.

O Izložbi

Posetioci su bili u prilici da vide više od 500 predmeta iz zbirke Muzeja afričke umetnosti, i da se kroz njih upoznaju sa značajem zlata za razvijanje trgovinskih i kulturnih veza na prostoru Zapadne Afrike.

Narodi Akan, naseljeni u područjima savremene Gane i Obale Slonovače, koristili su zlatni prah kao sredstvo plaćanja od 15. do kraja 19. veka, a za potrebe merenja izrađivali su tegove najraznovrsnijih oblika i motiva. Kao minijaturne skulpture u bronzi, tegovi predstavljaju čitav svet u malom: ljude, životinje, biljke, predmete, ali i različite geometrijske oblike. Posebno se ističe bogata simbolika zastupljenih motiva, jer mnogi ilustruju poslovice i narodne priče i čuvaju sećanja na bitke, mitove i legende. Pored tegova, na izložbi su ce biti prikazane i vage, kašicice i kutije za zlatni prah, kao i primeri modela i kalupa za livenje bronze.

Pored tegova, na izložbi su bile prikazane i vage, kašičice i kutije za zlatni prah, kao i primeri modela i kalupa za livenje bronze.

Autorka izložbe je Marija Ličina, kustos Muzeja afričke umetnosti.

Izložba je organizovana u saradnji Narodne banke Srbije i Muzeja afričke umetnosti povodom Svetskog meseca štednje koji se obeležava svakog oktobra.

Izložbu su otvorili ambasador Gane u Srbiji Semjuel Valis-Akjanu i vice-guverner NBS Bojan Marković.

**Poseban izlagački dojam činila je sama lokacija i prostor za izlaganje, odnosno reprezentativno zdanje zgrade Narodne banke, koja datira iz 1890. godine, kao i Stalna izložbena postavka NBS – ”Novac na tlu Srbije”.