Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Putujuće izložbe

Mankala, misaona igra

Lokacija:

Narodni Muzej Kikinda

12. septembar – 13. oktobar 2014

Autor izložbe i kataloga:

Ivana Vojt

Fotografije sa Izložbe

O Izložbi

U saradnji sa Muzejom afričke umetnosti u Narodnom Muzeju Kikinda, u okviru Mamutfesta 2014, gostovala je izložba „Mankala, misaona igra”. Mankala je društvena igra misaonog karaktera i logičko-matematičke kombinatorike koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Međutim, jedino se u Africi igra na prostoru čitavog kontinenta. Arheološka istraživanja su potvrdila da se mankala igrala još u doba neolita i stoga se ova igra smatra jednom od najstarijih društvenih igara na svetu.

Multimedijalna i interaktivna izložba Mankala, misaona igra, kustoskinje Muzeja afričke umetnosti Ivane Vojt, koncipirana je tako da uputi publiku na globalni karakter ove društvene igre omogućavajući, istovremeno, da uđe u svet mankale kroz sam čin igranja. Ova izložba je bila postavljena u Muzeju afričke umetnosti od 27. decembra 2012. do 6. oktobra 2013. godine. Izložba Mankala, misaona igra dobila je počasnu nagradu za PROJEKAT 2012. godine.

Izložba prikazuje table za mankalu iz centralne, istočne i zapadne Afrike, dosledno prateći stilske osobenosti različitih etničkih grupa. Od posebnog značaja i muzeološke vrednosti jeste činjenica da se na tablama igralo, odnosno da su svi predmeti u jednom trenutku korišćeni i bili deo svakodnevnog života unutar afričke zajednice. Na izložbi je predstavlјeno 18 tabli za mankalu i pioni od različitih materijala (iz belgijske zbirke Giber Ersona), predmeti iz kolekcije porodice Popović, kao i table za mankalu iz fonda Muzeja afričke umetnosti u Beogradu. Značajan deo u koncepciji izložbe čine video-radovi u kojima su preneti razgovori kustoskinje izložbe sa kolekcionarom, lokalnim stanovništvom Zelenortskih ostrva, zapadnoevropskim i domaćim kustosima, ekspertima, arheolozima i drugim poznavaocima ove drevne igre.

Pogledajte trejler