Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Putujuće izložbe

Mankala, misaona igra

Lokacija:

Muzej rudarstva i metalurgije, Bor

24. oktobar – 24. novembar 2014

Autor izložbe i kataloga:

Ivana Vojt

Fotografije sa Izložbe

O Izložbi

U saradnji sa Muzejom afričke umetnosti u Muzeju rudarstva i metalurgije Bor, gostovala je izložba „Mankala, misaona igra”. Mankala je društvena igra misaonog karaktera i logičko-matematičke kombinatorike koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Međutim, jedino se u Africi igra na prostoru čitavog kontinenta. Arheološka istraživanja su potvrdila da se mankala igrala još u doba neolita i stoga se ova igra smatra jednom od najstarijih društvenih igara na svetu.

Multimedijalna i interaktivna izložba Mankala, misaona igra, kustoskinje Muzeja afričke umetnosti Ivane Vojt, koncipirana je tako da uputi publiku na globalni karakter ove društvene igre omogućavajući, istovremeno, da uđe u svet mankale kroz sam čin igranja. Ova izložba je bila postavljena u Muzeju afričke umetnosti od 27. decembra 2012. do 6. oktobra 2013. godine. Izložba Mankala, misaona igra dobila je počasnu nagradu za PROJEKAT 2012. godine .

Izložba prikazuje table za mankalu iz centralne, istočne i zapadne Afrike, dosledno prateći stilske osobenosti različitih etničkih grupa. Od posebnog značaja i muzeološke vrednosti jeste činjenica da se na tablama igralo, odnosno da su svi predmeti u jednom trenutku korišćeni i bili deo svakodnevnog života unutar afričke zajednice. Na izložbi je predstavlјeno 18 tabli za mankalu i pioni od različitih materijala (iz belgijske zbirke Giber Ersona), predmeti iz kolekcije porodice Popović, kao i table za mankalu iz fonda Muzeja afričke umetnosti u Beogradu. Značajan deo u koncepciji izložbe čine video-radovi u kojima su preneti razgovori kustoskinje izložbe sa kolekcionarom, lokalnim stanovništvom Zelenortskih ostrva, zapadnoevropskim i domaćim kustosima, ekspertima, arheolozima i drugim poznavaocima ove drevne igre.