Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Putujuće izložbe

Kreirano u Africi: Frizerske i berberske table Afrike

Lokacija:

Slovenski etnografski muzej, Ljubljana

08. decembar 2011 - 26. februar 2012.

Autor izložbe i kataloga:

Nataša Njegovanović-Ristić, viši kustos / istoričar umetnosti

Fotografije sa Izložbe

O Izložbi

Gostovanje izložbe "Kreirano u Africi: Frizerske i berberske table Afrike" rezultat je međunarodne saradnje ostvarene između Slovenskog etnografskom muzeja u Ljubljani i Muzeja afričke umetnosti u Beogradu. Na otvaranju izložbe govorila je dr Bojana Rogelj Škafar, direktorka SEM, i Narcisa Knežević Šijan, direktorka MAU.

Izložba „Frizerske i berberske table Afrike“ na kojoj su prezentovane originalne reklamne table iz Kameruna, Senegala i Centralnoafričke Republike, kao i fotografije berbeskih i frizerskih tabli iz Togoa, Benina, Gane i Obale Slonovače nastalih u rasponu od sedamdesetih godina prošlog veka do danas, primer su promena koje karakterišu modernu Afriku i njenu popularnu umetničku scenu.

Izložene reklamne table sadrže sve odlike ovog popularnog žanra sa sličnostima i razlikama koje se manifestuje u vremenu nastanka, stilskim rukopisima, modnim trendovima, uticajima sa strane, ali i poštovanju tradicionalnog češljanja, polazištu brojnih savremeno stilizovanih frizura. Nasleđene vrednosti u susretu i spajanju sa savremenim izrazima, u ovom slučaju, novim autentičnim stiliza-cijama i importovanim stilovima, daju skladnu simbiozu u vidu najrazličitijih formalnih rešenja vezanih za elaboriranje kose, vizuelnog ukrasa glave.