Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Putujuće izložbe

KAD PRESTANEŠ DA ME ČEŠLJAŠ, PRESTAĆU DA TE MRZIM

Izložba fotografija Katarine Radović

Lokacija:

Galerija Narodnog muzeja Kragujevac

18. juli - 15. septembar 2017.

Kustos izložbe:

Ivana Vojt

Fotografije sa Izložbe

O Izložbi

U seriji fotografija „Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim“ prikazane su žene i deca u trenucima istrajavanja u bolnim i neprijatnim procesima nastajanja frizura koje će odgovoriti na lepotne ideale konstruisane u njihovoj sredini. Klijentkinje ne odustaju od svoje namere da izađu iz salona lepše nego što su ušle i strpljivo podnose višečasovno sedenje, čupanje, zatezanje, čak i prošivanje i paljenje pramenova kose. Tretmanu se podvgavaju devojčice, devojke za udaju, majke sa bebama i žene u godinama dokazujući da lepota nikoga ne štedi.

Ulazeći u samu fotografiju koja na jedan živ, prisan i saosećajan način prenosi Katarina Radović, posmatrač ulazi u svet svakodnevice, u ženske prostore koje su vezani za potrebu za ulepšavanjem i u skromnijim životnim okolnostima. Jedna od velikih vrednosti fotografskog materijala Katarine Radović leži u tome što je ona jedna od retkih umetnika (bilo muških / bilo ženskih) koja uspeva da izbegne klopke „Zapadnog pogleda“ – toliko diskriminatornog i dominirajućeg „pogleda“ koji je otkrio obuzetost „belog“ zapada (muškog) nad „crnom“ Afrikom (kao simbolički ženskog).

Serija od osamnaest fotografija pod nazivom „Kada prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim“ ušla je u fond Muzeja afričke umetnosti 2015. godine kao rezultat konkurisanja za finansiranje nabavke umetničkih dela koji je za navedenu godinu raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Fotografije Katarine Radović su tako upotpunile i obogatile foto-arhivu i omogućile dalji stručni rad na obradi teme „ženskih prostora“ kada se posmatraju u jednoj trans-kulturalnoj perspektivi. Ova izložba bila je postavljena u Muzeju afričke umetnosti od 28. juna do 24. novembra 2016. godine.