Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Prošle izložbe

Pogled na umetnost Kuba (DR Kongo)

31. oktobar 2006. - 31. maj 2007.

Autor kataloga

Valerie Hairson, antropolog

Katalog izložbe

Pogled na umetnost Kuba (DR Kongo)

Slike sa izložbe


O izložbi

Izložbom «Pogled na umetnost naroda Kuba» (DR Kongo) predstavljen je jednistveni izbor iz umetničke produkcije naroda Kuba iz demokratske republike Kongo. Zasnovana na heterogenom materijalu, izložba je u prvom planu prezentovala Kuba tkanine: predstavljeno je više od četrdeset izvanrednih primeraka dočaravajući regalije Kuba kraljeva.

Kombinacije simbola kojima su formirani geometrijski motivi svrstavaju ove tkanine u najviša dostignuća dvodimenzionalne umetnosti.

Kuba tkanine poznate su u svetu umetnosti i među kolekcionarima i kao “Kasai velvet” zbog kongoanske reke i oblasti koju naseljava narod Šova, ali i zbog glatke teksture nalik somotu kojom se odlikuju Kuba tkanine. Specifičnost ovih tkanina (što ih je transformisalo iz jednostavnih etnografskih predmeta u umetničke predmete) jeste više od 300 prepoznatih motiva koji su apstraktne predstave iz prirode i okruženja: otisci šapa, stilizovane životinje, geometrijske forme I čiste apstrakcije, koje dalje mogu biti prisutne i u arhitekturi, skulpturi, predmetima svakodnevne upotrebe, kao i u body-art predmetima kao i na telima ljudi u vidu skarifikovanog (urezanog) geometrijskog motiva (u kompleksnim motivima izvedenim skarifikacijom koje su prisutne kod naroda Kuba).

Izložbe

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.