Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Prošle izložbe

 

POD LUPOM │ Staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji

28. jun - 13. novembar 2019.

Kustosi izložbe:

Nenad Marković, Aleksandra P. Bojović, Milica Naumov i Emilia Epštajn

Katalog izložbe

Pod lupom

O izložbi:

Izložba predstavlja neke od najvrednijih i do sada retko (ili nikada) izlagane predmete iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije i rezultat je saradnje 11 institucija: Gradskog muzeja Vršac, Gradskog muzeja Sombor, Gradskog muzeja Subotica, Muzeja Srema, Narodnog muzeja Užice, Muzeja grada Beograda, Muzeja Jugoslavije, Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja u Beogradu, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i Muzeja afričke umetnosti u Beogradu kao domaćina i nosioca projekta.

Artefakti pre svega pripadaju hramovima i grobnicama, i hronološki se vezuju za periode od Starog Kraljevstva do Rimske ere. Izložba pravi osvrt i na sveprisutnu fascinaciju Egiptom i njegovom drevnom kulturom, koja je u našim krajevima budila avanturistički duh imućnih putnika od devetnaestog veka, a koja opstaje i danas.

Izložba je priređena u znak obeležavanja 111 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta.

Izložbu je otvorio ambasador Arapske Republike Egipat, NJ. E. Amr Alguvejli.

 

 


 

Već od doba renesanse egipatski artefakti sakupljani su i prikazivani u kraljevskim i prinčevskim Wunderkammern širom Evrope, a potom i u „kabinetima retkostiˮ koji su pripadali „običnimˮ ljudima povezanim sa aristokratijom, pre nego što su preneti u brojne javne muzeje širom sveta, većinom osnivane tokom 19. veka. U poređenju sa drugim evropskim zemljama i njihovim muzejima broj egipatskih artefakata u muzejima u Srbiji je u najboljem slučaju skroman. Međutim, skoro svi egipatski artefakti mogu se podvesti pod jedan zajednički imenitelj: intelektualnu fascinaciju zapadne Evrope starim Egiptom, pojačanu drevnim izvorima kao što su Biblija i klasični autori.

Egipatski su predmeti raštrkani u dvanaest različitih muzeja u Srbiji i procenjuje se da ih ukupno ima 196. Iako su sporadična i sistematska istraživanja korpusa staroegipatskih antikviteta u Srbiji već prikupljena, same zbirke su, nažalost, i dalje većim delom nepoznate široj publici.

Izložba prikazuje izbor egipatskih artefakata iz devet javnih muzeja u Beogradu (Muzej afričke umetnosti, Muzej Jugoslavije, Jevrejski istorijski muzej, Muzej grada Beograda), Vršcu (Gradski muzej Vršac), Somboru (Gradski muzej Sombor), Subotici (Gradski muzej Subotica), Užicu (Narodni muzej Užice) i Sremskoj Mitrovici (Muzej Srema).

Predmeti obuhvataju hronološki raspon od Starog carstva do rimskog doba – približno od 2686. god. pre n. e. do četvrtog veka n. e – to jest, skoro svaki istorijski period starog Egipta. Većina njih je nepoznatog mesta porekla, jer su pretežno stigli u muzejske zbirke današnje Srbije kao putnički suveniri iz Egipta, i to uglavnom od druge polovine XIX veka naovamo, zatim kao pokloni važnim državnicima, kao što je Josip Broz Tito (1892-1980, vođa i predsednik SFR Jugoslavije), ili kao slučajni arheološki nalazi i retki muzejski otkupi.

 


 

Prateći programi u okviru izložbe „Pod lupom“, septembar-novembar

Od 10. septembra do 12. novembra 2019. u Muzeju afričke umetnosti održaće se niz predavanja, jednodnevni kurs, dečje radionice, javna vođenja i filmsko veče osmišljeni kao prateći programi uz tematsku izložbu „Pod lupom – Staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji“.

Stručnjaci iz zemlje i inostranstva pridružili su se pratećem programu sa željom da najširoj javnosti približe svojevrsni kulturoliški fenomen koji se pruža od naučnih istraživanja do filmske umetnosti i ispoljava u sakupljanju, izlaganju, stručnom i amaterskom bavljenju, kao i sveopštom fascinacijom starim Egiptom.

Kliknite da pogledate raspored pratećih programa za septembar, oktobar i novembar.

 


 

Prateći programi u okviru izložbe „Pod lupom“ u julu i avgustu

Tokom jula i avgusta meseca, u okviru redovnog programa Muzeja „Nedelja u MAU“ možete pratiti javna vođenja kroz izložbu:

JULI

Nedelja, 7.7. od 11 časova
Kroz izložbu vodi: Nenad Marković, istoričar/egiptolog, jedan od autora izložbe

Nedelja, 14.7. od 11 časova
Kroz izložbu vodi: Aleksandra Prodanović Bojović, viši kustos MAU, jedna od autorki izložbe

Nedelja, 21.7. od 11 časova
Kroz izložbu vodi: Nenad Marković, istoričar/egiptolog, jedan od autora izložbe

Nedelja, 28.7. od 11 časova
Kroz izložbu vodi: Nenad Marković, istoričar/egiptolog, jedan od autora izložbe

AVGUST

Nedelja, 4.8. od 11 časova
Kroz izložbu vodi: Nenad Marković, istoričar/egiptolog, jedan od autora izložbe

Nedelja, 11.8. od 11 časova
Kroz izložbu vodi: Nenad Marković, istoričar/egiptolog, jedan od autora izložbe

Nedelja, 18.8. od 11 časova
Kroz izložbu vodi: Nenad Marković, istoričar/egiptolog, jedan od autora izložbe

Nedelja, 25.8. od 11 časova
Kroz izložbu vodi: Nenad Marković, istoričar/egiptolog, jedan od autora izložbe

 

Izložbe

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.