Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Prošle izložbe

 

KAD PRESTANEŠ DA ME ČEŠLJAŠ,
PRESTAĆU DA TE MRZIM

izložba fotografija Katarine Radović

28. jun - 24. novembar 2016.

Kustos izložbe:

Ivana Vojt, istoričar umetnosti

Katalog izložbe

kad_prestanes_da_me_cesljas_katalog_naslovna_fi.jpg

Relizaciju izložbe i kataloga omogućili:

O izložbi:

Serija fotografija beogradske umetnice Katarine Radović pod nazivom „Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim“ prikazuje žene, devojke i devojčice koje istrajavaju u višečasovnim tretmanima friziranja, često veoma neprijatnim i bolnim, kako bi odgovorile na ideale lepote konstruisane u njihovoj sredini. Klijentkinje ne odustaju od svoje namere da izađu iz salona lepše nego što su ušle i strpljivo podnose dugotrajno sedenje, čupanje, zatezanje, čak i prošivanje i paljenje pramenova kose, dokazujući da lepota nikoga ne štedi.

Fotografije Katarine Radović na živ, prisan i saosećajan način prenose atmosferu iz frizerskog salona u senegalskom gradu Sen Luj, omogućujući posmatraču da uđe u ovaj skriveni svet i u ženske prostore koji ilustruju potrebu za ulepšavanjem i u skromnijim životnim okolnostima. Jedna od vrednosti fotografskog materijala Katarine Radović leži u tome što je ona jedna od retkih umetnika (bilo muških / bilo ženskih) koja uspeva da izbegne klopke „zapadnog pogleda“, toliko diskriminatornog i dominirajućeg, koji je otkrio obuzetost „belog“ Zapada (muškog) nad „crnom“ Afrikom (kao simbolički ženskog).

Serija od osamnaest fotografija pod nazivom „Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim“ ušla je u fond Muzeja afričke umetnosti 2015. godine nakon Konkursa za otkup savremenih umetničkih dela koji je za navedenu godinu raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Fotografije Katarine Radović su tako upotpunile i obogatile foto-arhivu Muzeja i omogućile dalji stručni rad na obradi teme „ženskih prostora“ kada se posmatraju u jednoj trans-kulturalnoj perspektivi.

 

Na ulazu u izložbu posetioce dočekuju mapa Senegala i plan grada Sen Luja. Svojom organizacijom izložbeni prostor asocira na autentičan frizerski salon u kome su nastale same fotografije. Na policama duž zidova mogu se zateći nužne alatke – češljevi, fenovi, raznobojni pramenovi, peškiri i preparati za negu kose, a u vitrinama su izložene kauri školjke, žileti i igle. U prostoru izložbe formirana je i mala čekaonica gde posetioci mogu prelistati specijalizovane senegalske časopise za frizure i, umesto televizijskih prenosa rvanja i sapunica često gledanih u salonima, odgledati kratak dokumentarni film „Licem u lice” autorke Mam Vuri Ćubu, koji je snimljen u Sen Luju.

Tokom trajanja izložbe, svake nedelje od 11 do 13 časova, biće organizovana stručna vođenja kroz postavku za sve posetioce. U istom terminu održavaće se i kreativne radionice za decu pod nazivom „Poruka u kosi - afrički stilovi frizura i ukrašavanja glave”.

Pogledajte fotografije sa otvaranja izložbe – 28. jun 2016.

 


 

Izložbe

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.