Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Prošle izložbe

 

Južno od Sahare:
fotografije Marli Šamir

25. oktobar 2013. - 15. decembar 2013.

kustos

Nataša Njegovanović-Ristić, viši kustos / istoričar umetnosti

Slike sa izložbe

O izložbi

U Muzeju afričke umetnosti postavljena je izložba fotografija Južno od Sahare – fotografije Marli Šamir, kustosa Nataše Njegovanović-Ristić. Pored fotografija u izložbu su uvedeni i predmeta iz zbirki Muzeja kao jasan vizuelni referent na različite teme zabeležene kroz medijum fotografije. Tako je moguće, na primer, uveriti se u finalni oblik maske čija je samo jedna faza izrade uhvaćena u deliću trenutka koji je fotografkinja Marli Šamir zabeležila.

Kolekcija fotografija Marli Šamir predstavlja zaokruženu tematsku celinu i pruža impresivnu sliku jednog dela zapadne Afrike, prikazujući arhitekturu, tradicionalan način života, pejzaže, privredu, zanatstvo i umetnost. Iako su u najvećem broju snimci načinjeni u Maliju, njihova tematika obuhvata srodnu, mnogo širu oblast, zapravo čitav pojas koji se pruža ispod Sahare do tropskih šuma i od Senegala do jezera Čad.

Fotografije Marli Šamir iz ciklusa „Sahel“ predstavljaju najznačajniji segment foto arhiva MAU, jer upravo u protoku vremena i realnih promena na terenu, one postaju sve dragocenija dopuna u proučavanju, eksplikaciji i prezentaciji određenih muzejskih predmeta i regiona iz koga potiču. Samim tim, izložbu prati katalog koji tematski obrađuje Sahel i arhitekturu Sahela, ljude i načine života, kao i izradu različitih artefakata i koji sadrži reprodukcije 43 crno-belih fotografija.

O kolekciji

Zahvaljujući angažovanju gospodina Dragoljuba Najmana, jugoslovenskog ambasadora pri organizaciji UNESKO, Muzej afričke umetnosti je 1980. godine od Međunarodnog fonda za razvoj kulture dobio na poklon dragocenu kolekciju originalnih umetničko-dokumentarnih fotografija eminentne izraelske umetnice Marli Šamir. Kolekcija fotografija Marli Šamir sadrži 77 fotografija kaširanih na limenim pločama. Tokom boravka u Africi, u periodu između 1968. i 1973. godine, Marli Šamir je pasionirano snimala predele, ljude, zemljoradnike, stočare, kao i tematske celine vezane za različite vidove stvaralaštva sahelskih naroda.

Izložbe

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.