Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Lutka plodnosti

Upoznajte lutku Namći!

Iz srca Afrike - u srcu Beograda

Lutka plodnosti (narod Namći/Dovajo, Kamerun)

Lutka plodnosti (narod Namći/Dovajo, Kamerun)

Narod Namći ili Dovajo (Dowayo – sinovi/kćeri ljudi) iz planinskih oblasti na severu Kameruna poznat je po izradi lutki koje se među kolekcionarima i ljubiteljima afričke umetnosti smatraju najlepšim u Africi. Iz srca Afrike u srce Beograda stiže lutka plodnosti ovog naroda, kao poklon američke ambasadorke u Kamerunu, gđe Dženet Garvi, Muzeju afričke umetnosti.

Lutke naroda Namći izrađuju kovači u drvetu. Prepoznatljive su po srazmerno maloj glavi u odnosu na telo i duguljastom vratu. Sa tako napravljenim drvenim lutkama, bez dodatnih ukrasa, igraju se devojčice, čime se pripremaju za buduću ulogu majke. One nose ove lutke na leđima, kao što majke nose decu.

Međutim, kao i kod velikog broja afričkih zajednica, ove lutke mogu imati još jednu ulogu – osiguranja plodnosti. Žene koje žele da obezbede sebi potomstvo koriste ih kao magijsko “sredstvo” koje im u tome pomaže. U tom slučaju lutke se ukrašavaju perlicama, ogrlicama, kauri školjkama, metalnim zvoncima, amuletima i kožnim vrpcama, a oči su predstavljene dvema sitnim perlicama u boji. Žene ih nose stalno sa sobom, zadenute u odeću i staraju se o njima kao o pravom detetu. Time ujedno obaveštavaju članove zajednice da žele da postanu majke.

Kalendar događaja

Kalendar događaja