Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Predavanje u Galeriji „Đura Jakšić“ u Kragujevcu

Subota, 15. maj 2021, u 19.30 časova, u okviru Noći muzeja 2021.

AFRIČKE PERLICE - SIMBOLI I ZNAČENJA

Širom Afrike perlice imaju veoma rasprostranjenu upotrebu kao ukrasi za telo, kosu i odeću, koji čine deo specifične estetike afričkih naroda.

Pored toga što simbolizuju bogatstvo i izobilje, igraju važnu ulogu u iskazivanju ritualnog odnosno društveno-političkog statusa, o čemu svedoče brojni predmeti obredno-religijskog ili ceremonijalnog karaktera kao što su skulpture, maske, vladarske palice ili štapovi koji su ukrašeni ili u potpunosti prekriveni perlicama. Takvi primeri istovremeno ukazuju na upotrebu perlica kao medija umetničkog izražavanja koji se preneo i u korpus savremenog afričkog stvaralaštva, gde postaje simbol tradicijske kulture i panafričko obeležje.

Razmatranje različitih simboličkih i komunikacijskih značenja perlica otkriva bogatu istoriju trgovine i kontakata sa drugim kontinentima, i omogućuje sagledavanje upotrebe ovih dekorativnih elemenata (često minijaturnih dimenzija) kao vida zasebnog vizuelnog jezika i kulturnog koda afričkih zajednica koji u savremenom dobu nastavlja da se koristi i transformiše.

Predavač: Aleksandra Prodanović Bojović, antropolog, viši kustos Muzeja afričke umetnosti

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network