Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

SVAKODNEVNI ŽIVOT U STAROM EGIPTU

Svakodnevni život u starom Egiptu - kursTrajanje kursa: 1. februar – 9. maj 2020.

Kurseve „Uvod u egiptologiju“ (2018) i „Kulturna istorija starog Egipta“ (2018/2019), u 2020. godini nastavljamo sa novom serijom predavanja pod nazivom „Svakodnevni život u starom Egiptu“. Kao i prethodnih puta, časove ostvarujemo sa saradnikom MAU, predavačem Nenadom Markovićem, istoričarem i doktorandom na Češkom institutu za egiptologiju, koji na naučno-popularan način približava zanimljive aspekte svakodnevice drevnih Egipćana poput: društvene strukture i institucija, religijskog sistema i shvatanja o zagrobnom životu, stilova u arhitekturi, pristupa umetnostima i pismenosti. Deo predavanja posvetićemo i muzici, plesu, ishrani i idealima lepote koji su važili u drevnom Egiptu.

 

Kurs „Svakodnevni život u starom Egiptu“ uključuje 12 dvočasa (2 x 45 minuta sa pauzom) u terminu od 14 do16 časova, subotom:

1.2.2020.
Šta je stari Egipat? Izvori i koncepti; Javno i privatno u starom Egiptu

8.2.2020.
Država, ideologija i religija

15.2.2020.
*Dan državnosti (nema časova)

22.2.2020.
Zanimanja i profesije

29.2.2020.
Vizuelna kultura i ideali lepote

7.3.2020.
Arhitektura (gradovi i hramovi)

14.3.2020.
Shvatanja o zagrobnom životu

21.3.2020.
Arhitektura (grobnice)

28.3.2020.
Porodični život, svakodnevne aktivnosti i domaćinstvo

4.4.2020.
Ishrana

11.4.2020.
Muzika i ples

18.4.2020.
*Uskršnji praznici (nema časova)

25.4.2020.
Poseta beogradskoj mumiji u Narodnom muzeju u Beogradu

9.5.2020.
Završno predavanje: sumiranje naučenog i dodela potvrda

 

Opšte informacije o kursu:

Pravo prijave imaju svi zainteresovani za ovu temu, bez obzira na prethodna znanja ili iskustvo.

Kurs je osmišljen za uzrast 16 godina i naviše.

Kurs traje od 1. februara do 9. maja, u terminu subotom od 14 do 16 časova, u kabinetu na prvom spratu Muzeja.

Po završetku kursa učesnici dobijaju potvrdu o učešću.

 

Važne informacije!

Cena kursa: 7000 dinara za 12 dvočasa. Uplatu je moguće izvršiti u dve rate od po 3.500 dinara; prvu ratu nepohodno ostvariti do 1. februara 2020, a drugu, do 21. marta 2020.

Prijavljivanje se obavlja:

(1) ličnim dolaskom u Muzej i potpisivanjem Ugovora na licu mesta od ponedeljka, 27. januara, do petka, 31. januara, od 10 do 16 časova, ili

(2) slanjem uplatnice na imejl adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., dok će se potpisivanje ugovora obaviti pre prvog časa, u subotu, 1. februara 2020. u 12 časova (molimo vas da dođete desetak minuta pre početka časa).

Preuzmite primer uplatnice (.pdf)

Stojimo vam na raspolaganju za sva pitanja na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i telefon: 011/2651-654

 

O predavaču

Nenad MarkovićNenad Marković diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a trenutno je doktorand na Češkom institutu za egiptologiju (FF UK) u Pragu.

Održao je brojna predavanja u zemlji i inostranstvu, usavršavao se terenskim istraživanjima kako radom sa brojnim muzejskim zbirkama širom Evrope i Egiptu, tako i arheološkim iskopavanjima u Egiptu.

Učestvovao je u radionicama keramike i na brojnim letnjim školama i konferencijama u inostranstvu.

Naučna interesovanja usmerena su ka kulturnoj istoriji drevnog Egipta i Bliskog istoka, sa posebnim zanimanjem za ikonografiju, epigrafiku, papirologiju, percepciju i recepciju Egipta, egipatske zbirke u muzejima, itd.

 

Pročitajte intervju sa Nenadom Markovićem, objavljen u dnevnom listu Blic:

 Intervju sa Nenadom Markovićem - Blic

(Kliknite na sliku za punu veličinu.)

 

Šta dobijate učešćem u kursu:

Muzej je zajedno sa predavačem, istoričarem Nenadom Markovićem osmislio kurs koji insistira na naučno popularnom pristupu, što znači da sve teme koje se obrađuju kao i informacije koje ćete dobiti, potiču iz najsavremenijih teorija. Odnosno, Nenad Marković je tu da vam „suvu teoriju“ pretvori u zanimljivu i razumljivo saznanje.

Kroz časove koji uključuju predavanja ex cathedra i određene video sadržaje, moći ćete pobliže da se upoznate sa raznim aspektima staroegipatske svakodnevice i stvorite dobru osnovu za razvijanje vašeg daljeg interesovanja.

Radićete sa štampanim i elektronskim verzijama važnih naučnih tekstova koji će biti okviri za vaše upoznavanje sa temom, a koje obezbeđuje Muzej.

Dobićete potvrdu da ste bili polaznik muzejskog kursa.

Radićete u grupi sa ljudima koji dele vaše interesovanje i ljubav za staroegipatske teme, a u tome će vas voditi dinamična i energična predavanja i razgovori sa Nenadom Markovićem.

Tokom trajanja kursa, od od 1. februara do 9. maja, u mogućnosti ste da besplatno posećujete Muzej.

Kao polaznik kursa, imaćete mogućnost za besplatan ulazak na 3 dana Afro festivala (19-21. jun 2020) i sve njegove sadržaje!

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network